Screenshot/HRT

Liječnik u emisiji pokazao najopasniji predmet za malu djecu: ‘Sve se može dogoditi jako brzo’

Autor: Z.S.

Svako strano tijelo je hitno stanje. Nitko se neće ljutiti ako je netko došao sa stranim tijelom tijelu i to se mora doći. Strano tijelo ne vadimo doma niti iz uha, niti iz nosa. Treba ići u hitni službu gdje se rješava to hitno stanje koje je potencijalno životno ugrožavajuće, čak i jedno strano tijelo u nosu je potencijalno ugrožavajuće. Maloj djeci se vadi u općoj anesteziji ili ako je veće dijete onda se može izvaditi bez anestezije ali zahtjeva suradljivost djeteta.

Objasnio je to u HRT-ovoj emisiji Dr. Beck prof.dr.sc. Tomislav Baudoin, spec. otorinolaringologije i subspec. plastične kirurgije glave i vrata govoreći o tome što treba napraviti ako dijete progura strani predmet. Naglašava se tako kako u tom slučaju nemojte čekati i nikada nemojte sami pokušavati djetetu izvući taj predmet. Potom je uporozeno na koje su predmeti iznimno opasni ako ih dijete proguta. U prvom redu ističu se baloni. Naime, kada puknu, njegovi dijelovi mogu otići na sve strane i tako lateks može ući u dušnik.

Osim balona, izv.prof.dr.sc. Iva Mihatov, spec. pedijatrije, subspec pedijatrijske pulmologije, napominje kako su za djecu opasna sva tijela čije su površina glatke ili ljepljive te hrana koja ima kožicu poput hrenovke ili komadić mandarine koji lako mogu skliznuti niz dušni put.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dr.Beck_HRT (@dr.beck_hrt)
Falatan ishod

“Baloni su jako opasni. Ako su baloni manji, oni se mogu potpuno udahnuti. Lateks balon dijete dok puše može lako udahnuti i onda uđe u dišni put i zatvori ga. Baloni su kod male djece opasni i kada puknu jer komadići tog lateksa se priljube uz stijenku dišnog puta i oni se nikako ne mogu izbaciti, čak ni Heimlichovim zahvatom. Oni se samo prebace s jedne na drugu stranu i zato se to jako opasno za djecu mlađu od 4 godine”, upozorila je prof. Mihatov.

Također, sljedeće upozorenje treba shvatiti posebno ozbiljno. Odnosi se na malene, okrugle baterije poput onih iz sata, daljinskih upravljača, dječjih igračaka. One mogu prouzročiti ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta pa čak i biti smrtonosne ako ih proguta.

Prečesta konzumacija krumpira nije dobra za ovaj tip ljudi: Evo koja je dobra zamjena
“Male bombaste ‘gumb’ baterije su jako opasne. One su izgledom jako atraktivne za malo dijete, kada vidi ovako nešto malo hoće se igrati s tim, onda ide percipirati i stavlja u usta i nitko ne primijeti da je dijete to progutalo jer nema tu dramu gutanja stranog tijela. Ova jedna baterija za 15 minuta stvara neku elektronsku reakciju u sluznici jednjaka koja dovodi do nekroze i stvara se rupa na jednjaku, ona širi sadržaj jednjaka iz probavnog sustava u prsište prema dišnom putu. Ta alkalna supstancija može razoriti aortu i to se može dogoditi sve jako brzo”, upozorio je prof. Baudoin.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.