Ilustracija/Adobestock

Kupkom do boljeg zdravlja i ublažavanja simptoma raznih bolesti: Ovo dodajte u kadu

Autor: Zlatko Govedić

Eterična ili esencijalna ulja (aetheroleum) hlapljive su tvari koje se dobivaju iz biljaka na nekoliko mogućih načina: destilacijom vodenom parom, tiještenjem ili ekstrakcijom, a sastoje se najviše od terpena. Dobivaju se od korijena, stabljike, lista, cvijeta ili ploda biljke.

Rabe se u fitoterapiji i aromaterapiji u liječenju, prevenciji bolesti i održavanju zdravlja. Najčešći načini primjene jesu: aromamasaža, inhalacija te oralna i rektalna primjena.

I kupke s eteričnim uljima djeluju okrepljujuće na tijelo. Korisne su i kod viroza jer ublažavaju kašalj i bol u mišićima. U njima se možete kupati svaki dan, samo pripazite da temperatura vode ne padne ispod 38 °C.

Budući da se eterična ulja ne tope u vodi, potreban vam je emulgator – sojino vrhnje kao najbolji izbor, morska sol, med ili jabučni ocat. U emulgator ukapajte 15-20 kapi eteričnih ulja po izboru, dobro promiješajte i ulijte u kadu tople vode. Kupke neka traju 20-ak minuta.

Ovo su najkorisnija eterična ulja za kupke:

Limun (Citrus limonum) rabi se kod prehlada i umora. Pospješuje cirkulaciju, olakšava disanje i razbuđuje pa je koristan za jutarnje kupke.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus) pospješuje cirkulaciju, napose kod sindroma hladnih nogu, olakšava disanje te je koristan kod povišene temperature.




Ravensara (Cinnamomum camphora, Ravensara aromatica) prvi je odabir kod gripe i virusnih infekcija. U kombinaciji s eteričnim uljem mandarine dobro djeluje kod nesanice.

Lavanda (Lavandula officinalis) umiruje, relaksira, snižava krvni tlak i dobra je kod nesanice.

Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.