Goran Stanzl/PIXSELL

Kujundžić: ‘Liječnik nema pravo odbiti liječiti dijete ako ono nije cijepljeno!’

Autor: Z. K.

Roditelji, ako vam liječnik odbije liječiti djecu samo zato što nisu cijepljena, tužite ga!

Dio hrvatskih medija u posljednje vrijeme vrši agresivnu kampanju protiv roditelja koji ne žele cijepiti svoju djecu. U čijem interesu, nije posve jasno, pogotovo iz razloga što su se neki mediji u suradnji s nekim liječnicima odlučili izvršiti strašan pritisak na roditelje ali i na liječnike potičući pedijatre da odbijaju liječiti djecu koja nisu cijepljena, što je protivno zdravom razumu ali i liječničkoj etici. Posljednji niz takvih članaka objavio je Index.hr koji je u petak objavio pismo pedijatrice Milane Smiljanić Gaberšnik iz Doma zdravlja u Šestinama koja je na vrata svoje ordinacije stavila obavijest upućenu roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu. U obavijesti moli roditelje da pokupe svoj karton i da ne prilaze ordinaciji ukoliko ne žele cijepiti djecu.

index

index 3

Nekoliko dana prije tog, isti portal pisao je kako je poznata hrvatska pedijatrica Marina Lichter Štajduhar iz zagrebačkog doma zdravlja u Runjaninovoj također odbila liječiti djecu koju roditelji ne žele cijepiti.

index 2

S obzirom na to da uopće nije jasno kako neki liječnik može odbiti liječiti i pomoći djetetu samo zato što nije cijepljeno, upitali smo hrvatskog ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića, smije li liječnik odbiti liječiti djecu u slučaju da dijete nije cijepljeno. Ministar Kujunžić jasno nam je odgovorio ‘NE, liječnici ne smiju odbiti liječiti necijepljenu djecu’. ‘Nisam upoznat s tim problemom da liječnici odbijaju cijepiti djecu. Ja znam da liječnici mogu odbiti pacijente ako imaju zatrpane timove, veliki broj pacijenata pa ih ne mogu više primiti, ali ova priča s cijepljenjem je nešto što nisam znao i ne mogu vjerovati da se tako nešto uopće može događati’, rekao je ministar Kujundžić za naš portal.  Na pitanje postoji li ikakav priziv savjesti kod liječnika u vezi cijepljenja Kujundžić je odgovorio: ‘Ne, ako netko nije cijepljen nema tu prostora za priziv savjesti’.




Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.