Foto: Screenshot/YouTube/Origins of Food

Krumpir nemojte skladištiti pokraj ovog povrća jer to dovodi do trovanja, ali i drugih problema

Autor: F.F

Krumpir je omiljena namirnica zbog svoje svestranosti, ukusnog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Može se pripremiti na različite načine, poput pečenja, kuhanja, prženja ili pečenja na žaru, te se koristi u raznim jelima diljem svijeta. Osim toga, krumpir je bogat izvor ugljikohidrata, vlakana, vitamina C i kalija, što ga čini važnim dijelom uravnotežene prehrane. Njegova pristupačnost, dugi rok trajanja i relativno niska cijena čine ga popularnim izborom za mnoge kuhare i potrošače diljem svijeta.

Kada se krumpir predugo ostavi u skladištu, može početi klijati, što često i među mnogima izaziva raspravu o sigurnosti konzumacije. Postoje dvije strane ove rasprave: jedni vjeruju da je proklijali krumpir siguran za jelo ako se uklone klice, dok drugi upozoravaju da može biti otrovan i izazvati trovanje hranom, pa čak i smrt.

Krumpir prirodno sadrži solanin i chaconin, dva spoja koji se nazivaju glikoalkaloidima. U malim količinama, ovi spojevi mogu imati zdravstvene koristi, ali u velikim količinama postaju otrovni. Kada krumpir počne klijati, sadržaj ovih spojeva raste.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nikako jesti proklijali krumpir

Jedenje proklijalog krumpira može dovesti do prekomjernog unosa glikoalkaloida, što može rezultirati različitim simptomima, uključujući mučninu, proljev, bolove u trbuhu, pa čak i ozbiljnije komplikacije poput niskog krvnog tlaka, ubrzanog pulsa i groznice.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Neki studijski podaci sugeriraju da konzumacija proklijalog krumpira tijekom trudnoće može povećati rizik od urođenih mana kod djeteta. Stoga trudnice posebno trebaju izbjegavati ovu hranu, prenosi Healthline. Da biste smanjili rizik od trovanja, preporučuje se uklanjanje klica, zelene kože i oštećenih dijelova krumpira. Također je važno pravilno pohraniti krumpir i izbjegavati skladištenje s lukom, jer to može ubrzati klijanje.




Unatoč metodama kao što su guljenje i prženje, trenutno nije potpuno jasno jesu li dovoljne da se u potpunosti uklone toksični spojevi. Stoga je najsigurnije izbjegavati konzumaciju proklijalog krumpira dok se ne saznaju više informacija o sigurnim metodama pripreme.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.