Pexels

KRUMPIR, JABUKA, ČEŠNJAK! Cijeli život ih jedete pogrešno: Evo u čemu griješite

Autor: Iva Međugorac

Istraživanja otkrivaju kako mnoge namirnice konzumiramo posve pogrešno. Primjerice, češnjak je bolje drobiti i ostaviti da stoji desetak minuta prije nego što ga dodate u jelo, jabuke treba jesti vrlo zrele, a krumpir kada je čvrst i nije zelenkast.

Ako ste za pire, pečenje ili kao dodatak jelima odabrali bijeli krumpir, u organizam ćete unijeti manje zdravih nutrijenata nego da ste izabrali crveni. Znanstvenici smatraju da crvena sorta krumpira ima više nutrijenata i zdravstvenih dobrobiti jer je odlična za snižavanje kvrnog tlaka i smanjivanje rizika od malignih bolesti. Crvene sorte bogate su polifenolom, koji djeluje na razinu šećera u krvi.

Izbjegavajte konzumaciju smežuranog, proklijalog krumpira, ali i onog koji je poprimio zelenu boju. Krumpir sadrži alkalodini spoj solanin koji ima ulogu prirodnog pesticida, a najviše ga ima u zelenom, proklijalom krumpiru. Njemački znanstvenici upozoravaju da solanin u većim količinama izaziva mučnine, bolove u želucu i probavne probleme te može biti opasan za zdravlje.

Izbjegavajte sjeckanje mrkve na komadiće – operite je, ogulite i ostavite cijelu. Na taj ćete način sačuvati više vitamina i minerala, a oni koji smatraju da je sirova mrkva bolja od kuhane žive u zabludi – studije pokazuju da se kuhanjem mrkve karotenoid lakše apsorbira u organizam.

Iako jedna od najzdravijih namirnica, brokula je namirnica iz koje ćete zdrave sastojke izvući samo kuhanjem na pari.

Sjeckate češnjak prije stavljanja u hranu? To nije dobro. Češnjak je bolje drobiti ili gnječiti te sačekati da odstoji jer na taj način otpušta alicin, enzim koji preventivno djeluju na pojavu srčanih bolesti.

Jabuke je najbolje jesti kad gotovo prezriju, jer proces zrenja rezultira raspadanjem klorofila u njima, a prezrele jabuke obiluju aktivnim antioksidansima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.