Ivica Galovic/PIXSELL

KRALJ BILJA: Pomaže kod stresa, alergija, odčepljuje krvne žile i čini jelo bolje

Autor: Dnevno.hr

Bosiljak  je začinska i ljekovita biljka porijeklom iz Indije. U Indiji se bosiljak smatra svetom biljkom, a zbog brojnih ljekovitih učinaka primjenjuje se u ajurvedskoj medicini kod najraznovrsnijih dijagnoza: od stresa i alergija do preveniranja karcinoma i degenerativnih bolesti.

Uzgoju bosiljka pogoduje sunčano i od vjetra zaštićeno mjesto, pa se na Mediteranu može pronaći i kao samonikla biljka. Jednogodišnja je biljka, raste u obliku grma, sa ovalnim do dugačko eliptičnim listovima na dugim petljkama. Poznajemo više od 60 vrsta bosiljka, niske grmaste sorte budu visoke do 25 cm, a velike narastu u žbunove visoke do pola metra. Najčešći u europskom podneblju je tzv. grčki bosiljak sa zelenim krupnim ili sitnim listovima i tzv. tajlandski sa ljubičastim listovima.

Za uzgoj bosiljka pogodna je obična vrtna zemlja pomiješana sa pijeskom za drenažu. Zalijevajte lagano s odstajalom vodom, jer ne voli previše vlage niti podnosi hladno, te prihranite samo jednom, s malo organskog gnojiva. Biljku treba stalno optrgavati odnosno odsjecati vrh ili gornju trećinu biljke pa će tjerati nove izdanke i listove.

Kako biste imali mlade stabiljke cijelu sezonu u vrtu, sijte bosiljak u nekoliko navrata – sa razmacima od tri tjedna, počevši od početka svibnja do početka kolovoza. Osjetljiv je na hladnoću, pa ga van iznesite tek u lipnju.

 

Ivica Galovic/PIXSELL

 

Za ljekovitu namjenu




U ovom slučaju koristi se sušeni bosiljak. Biljka se žanje tik prije početka cvatnje, kad sadrži najveću koncentraciju eteričnih ulja (cvate od kraja lipnja do rujna) ili za cvatnje, na jakom popodnevnom suncu. Odreže se tik iznad zemlje, a mogu se brati i pojedinačni listovi.

pixabay

Najčešće su dvije žetve – u srpnju te krajem rujna, s time da je prva, srpanjska berba ljekovitija. Suši se potom čitava biljka, obješena u malim snopićima na prozračnom mjestu, zaštićenom od izravnog sunčevog svjetla. Berete li listove, sušite ih međusobno odvojene i složene na čistom papiru, na drvenim rešetkama. Potpuno osušen bosiljak sitno se izreže i čuva u dobro zatvorenim kutijama, zaštićenim od utjecaja svjetla.

Ljekoviti sastojci bosiljka




Listovi bosiljka bogati su vitaminima K, A i C te folnom kiselinu, a u manjim količinama sadrži i sve ostale vitamine, osim B12.

Tradicionalno se u europskoj pučkoj medicini koristi za otklananje depresije, poboljšavanje probavepočev od poticanja apetita do liječenja upalnih crijevnih bolesti i katara želuca, te kao sredstvo za izlučivanje mokraće.

Čaj od bosiljka

Za čaj se miješaju sušeni cvjetovi, listovi i gornji nježni dijelovi stabiljke ili samo listovi. Priprema se kao preljev: 1 čajna žlica droge prelije se 1 šalicom prokuhane vode, nakon 10 minuta se procijedi. Pije se nakon jela, nezaslađen, u gutljajima, dvije do tri šalice dnevno, prema potrebi.

Koristi se kod različitih tegoba. Za grgljanje i ispiranje usta kod afti, upala desni, bolesti grla i kod promuklosti.

Pije se kao sredstvo za umirenje, jača koncentraciju, pomaže kod glavobolja, migrena i depresija, olakšava bolove kod grčeva u trbhu.

Kod prehlada i kašlja pije se zaslađen medom.

Čajna mješavina s brezom za upalu bubrega

Kod upale bubrega pripremi se čajna mješavina od jednakih dijelova bosiljka i listova breze. Priprema se kao preljev s omjerom 1 čajna žlica droge na 1 šalicu prokuhane vode.

 

Tinktura od bosiljka

Ostavimo 20 g sitno nasjeckanih stabiljki bosiljka tijekom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinktura se procijedi i čuva u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristit će kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda kukaca.

U KUHINJI: Omiljen začin Mediterana i Dalekog istoka

Za uporabu u kuhinji koristimo svježe listove, koje beremo stalno, kako nam ustrebaju, pa i izvan sezone kada možemo držati teglicu sa svježim bosiljkom u kuhinji. Kako kuhanje uništava njihov okus, svježi listići bosiljka dodaju se na kraju kuhanja gotovom jelu, najbolje tako da ih rastragamo prstima. U hladnjaku se svjež može čuvati nekoliko dana u dobro zatovorenoj vrećici ili umotan u vlažni papir. Zamrznut u frizeru može stajati do šest mjeseci.

Sušeni bosiljak preintenzivnog je, pomalo paprastog okusa, pa se u kulinarstvu primjenjuje na drugačiji način od svježih listova, primjerice, u poznatoj provansalskoj mješavini sušenih začina (Herbes de Provence) u kojoj su uz bosiljak još i ružmarin i kadulja. Sušeni su posebno korisni kod dijeta za mršavljenje bez soli: daju okus hrani, potiču na lučenje mokraće i čišćenje organizma. U kulinarskoj primjeni jedna čajna žličica sušenog zamijenit će jednu jušnu žlicu svježeg bosiljka.

Bosiljak se koristi u brojnim specijalitetima internacionalne kuhinje. U Italiji kao glavni začin zelenog preljeva za tjesteninu pesto i čuvenog octa Aceto Basillico di Modena. Kinezi ga svježeg ili sušenog dodaju juhama, na Tajvanu poslužuju uz prženu piletinu pržene listove bosiljka. Tajlandski bosiljak dodaje se u vrhnje ili mlijeko od kojeg se rade posebni sladoledi i čokolade, a za jelo se koriste i pupoljci cvjetova bosiljka.

U zemljama Mediterana glavni je začin osvježavajućih ljetnih jela, posebno onima od paradajza bilo da je riječ o juhama, pizzama, salatama ili bruschettama, a oplemenit će i varivo od mahuna i musaku sa patlidžanima, Natrgani listići dodaju se omletu s tikvicama, hladnoj ljetnoj salati od rajčice i mozzarele.

Brze bruschette

Pixabay

Tradicionalno, jednostavno jelo koje se brzo priprema može imati na desetine različitih inačica, ovisno što ćete sve osim maslinovog ulja staviti na svježe preprženu, toplu šnitu kruha. Evo recepta za bruschette koje će osvježiti svaku ljetnu vrućinu.

Sastojci: na 1 šnitu bijelog kruha (prst debljine) dolazi 1 česan češnjaka, jušna žlica maslinovog ulja, 2 svježa lista bosiljka, 1 manji ili pola većeg paradajza, sol

Priprema: Svježu rajčicu narežemo na male komadiće, pa ostavimo u tanjuru sa svim njenim sokovima. Bijeli kruh narežemo na prst debele šnite i prepržimo na ploči teflon ili grill-tave. Ako pripremamo roštilj odnosno gradele, prije ribe ili mesa možemo prepeći kruh. Češnjak i bosiljak sitno nasjeckamo pa u zdjelici promiješamo sa maslinovim uljem.

Vrući kruh složimo na tanjur za posluživanje. Po kruhu prvo nakapamo i dobro utrljamo preljev s češnjakom i bosiljkom, na to po kruhu složimo komadiće paradajza i posolimo, pa poškropimo s još malo preljeva.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.