fbpx
Foto: Pixabay

NAKON DUGO VREMENA VRATILA SE ZABORAVLJENA SPOLNA BOLEST: Brojevi rastu brzinom munje, a najugroženija je jedna skupina

Autor: Dnevno.hr

Nakon što smo gotovo zaboravili na nju, izgleda kako se jedna bolest opet vratila Riječ je sifilisu, bolesti za koju je većina nas čula samo u povijesnim filmovima i knjigama.

Prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti pri HZJZ-u, je za tportal rekla da se u posljednjih pet godina u Hrvatskoj, ako gledamo njihove podatke, zabilježi 30 osoba oboljelih od sifilisa godišnje.

Večina slučajeva zaraze sifilisom ipak ne završi u službenim statistikama HZJZ-a, a Nemeth Blažić napominje kako su infektolozi koji provode dobrovoljna testiranja na HIV i spolno prenosive bolesti primijetili povećan broj oboljelih od sifilisa među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima tijekom 2020. godine.

Tako je prema izvoru Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) zabilježen velik porast dijagnosticiranih pozitivnih slučajeva među testiranim uzorcima u prošloj, 2020. godini, u odnosu na 2019., i za prvih 10 mjeseci 2021. godine.

Od četiri zaražena do 75

“Tako je posljednjih godina u HZTM-u godišnje bilo dva do četiri pozitivna uzorka darivatelja krvi na sifilis oko pet, šest u cijeloj Hrvatskoj, a u 2020. bilo je osam pozitivnih uzoraka sifilisa u HZTM-u i 12 u Hrvatskoj. Među testiranim pacijentima, koji su s uputnicom ili samoinicijativno dolazili na testiranje u HZTM, u 2019. bilo je 46 pozitivnih nalaza sifilisa, u 2020. – 75, a u prvih deset mjeseci 2021. – 72”, navodi Nemeth Blažić.

U Hrvatskoj i u Europi od ove bolesti češće obolijevaju muškarci, a Nemeth Blažić napominje kako su u najvećem riziku od zaraze sifilisom muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, odnosno gej populacija.

Napominje kako je i kod sifilisa, kao i kod svake prenosive bolesti, ključno testiranje i rano otkrivanje bolesti. Testirati se može u zavodima za javno zdravstvo u osam gradova u Hrvatskoj te u udrugama i centrima za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, a u navedenim centrima može se testirati na HIV, hepatitis B i C, a u nekima i na sifilis.

Testirati na sifilis se može i uz uputnicu liječnika opće medicine, a ženama je može izdati i izabrani ginekolog.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.