Foto: Pexels

Korištenje ovih namirnica nakon isteka roka trajanja posebno je štetno

Autor: B. D.

Poznato je da proizvođaći na sve namirnice moraju otisnuti rok trajanja, čak i ako je uvriježeno da su te namirnice “nepokvarljive”.

Neke namirnice doista je moguće konzumirati i neko vrijeme nakon isteka otisnutog roka, ali postoje i namirnice za koje bi to bilo izrazito opasno.

Listu namirnica koje nipošto ne bi trebali koristiti nakon isteka roka trajanja sastavio je portal Khog.top, a mi ju prenosimo u tekstu.

Foto: Unsplash

Ni ocat nije vječan

Pokrivač za zagrtanje biljaka, takozvani malč potreban je za održavanje vlage u tlu i sprječavanje širenja korova, a općenito doprinosi i estetici vrta. Međutim istekom roka njegovog trajanja gube se njegova pozitivna svojstva i on postaje štetan za biljke.

Maslinovo ulje općenito je zdravije od svih drugih vrsta ulja. Najbolja kvaliteta ulja u neotvorenoj boci se čuva do dvije godine nakon punjenja. Jednom kad je otvoreno ulje bi trebali potrošiti u roku od šest mjeseci do godine dana. Maslinovo ulje brže se kvari ako je izloženo svjetlu i zraku.

Ocat se može koristiti za čišćenje i kuhanje, a poznato je da ima jako dug rok trajanja te mnogi vjeruju da se uopće ne kvari. Stručnjaci međutim savjetuju da bi ga trebali upotrijebiti unutar dvije godine od otvaranja.

Foto: Unsplash

Oprezno s ukiseljenim namjernicima

Rok trajanja kvasca ovisi o njegovom obliku. Zatvoreni suhi kvasac traje i do dvije godine, ali trebalo bi ga se iskoristiti unutar četiri mjeseca od otvaranja.
Omiljena namirnica Hrvata na listi je najvećih ‘čistača’ jetre: Ovu hrana radi čudo vašem zdravlju

Kiseli krastavci kvalitetu čuvaju otprilike dvije godine, a najbolje bi ih bilo iskoristiti nekoliko mjeseci nakon što su otvoreni. Također pripazite s bilo kakvim ukiseljenim namirnicama. Ako se napuhnu to znači da su se u staklenci razvile bakterije i onda bi tu namirnicu trebalo baciti neovisno o otisnutom  roku trajanja.
Zemlja za vrt koju možete kupiti u vreći traje otprilike godinu dana prije nego se počne kvariti. Prolaskom vremena zemlja gubi hranjive tvari što ju čini manje povoljnom za rast biljaka.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.