Foto: Unsplash

Konzumacija čokolade navodno može pomoći u borbi s opakom bolesti: Stariji bi mogli profitirati

Autor: F.F

Znanstveno istraživanje provedeno u bolnici Mass General Brigham u Bostonu otkriva da konzumacija čokolade, odnosno dodataka ekstrakta kakaa, može usporiti kognitivni pad kod ljudi s visokim rizikom od demencije. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja, gotovo 600 osoba starijih od 60 godina svakodnevno je konzumiralo dodatke kakaa od 500 miligrama.

Rezultati su pokazali da su sudionici s lošom prehranom, koja povećava rizik od demencije, ostvarili bolje rezultate na testovima pamćenja u usporedbi s placebom. Kognitivni pad, koji obuhvaća gubitak pamćenja, zbunjenost i poteškoće u izvršavanju zadataka, često se pojavljuje s godinama.

Foto: Pexels

Čokolada kao lijek

Studija ukazuje na to da konzumacija flavonoida, prirodnih spojeva prisutnih u kakau, može imati povoljan učinak na smanjenje upale i degeneracije u mozgu. Tamna čokolada, bogata flavanolima, posebno epikatehinom, pokazala se korisnom u ovom kontekstu, piše Daily Mail.

Ova djevojka kiše 12.000 puta dnevno: Njezino bizarno stanje uplašilo je i obitelj i liječnike

Ispitanici s već zdravom prehranom nisu pokazali značajna poboljšanja u kognitivnim funkcijama u usporedbi s placebom. Kvaliteta prehrane često se povezuje s manjkom masnoća, soli, šećera i ultraprerađene hrane. Istraživači su istaknuli potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se utvrdilo mogu li veće doze ekstrakta kakaovca dodatno poboljšati kognitivne funkcije.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.