fbpx
Foto: Ilustracija/Pixabay

KOLIKO VODE TREBA PITI? Ova formula popularna u Indiji veoma je jednostavna i lako se pamti

Autor: Zlatko Govedić

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma i čini 60-70% ukupne mase odrasle osobe, nešto više kod djece, dok se starenjem količina vode smanjuje do oko 50%. Različite stanice sadrže različitu količinu vode. Krv sadrži 90-92% vode, mozak 75-85%, mišićne stanice oko 75%, masne stanice 10-15%.

Uz kisik, voda je jedan od najvažnijih elemenata i za održavanje života na Zemlji. Za sve što tijelo čini, potrebna mu je voda, jer regulira, prenosi, čisti i pomaže hranjenje svakog dijela tijela. Ona “podmazuje” organe i tkiva, regulira temperaturu, izbacuje otpadne tvari i toksine, vlaži kožu, hrani zglobove, kosti i mišiće te prenosi nutrijente do vitalnih organa.

Dovoljna količina vode u organizmu poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru viška masnoća i umanjuje glad.


Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu. Ona ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma.

Također, žeđ prestaje već i prije no što je organizam primio dovoljnu količinu vode. Zbog toga je neophodno obratiti pozornost na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana.

Razna pića koja sadrže šećer i alkohol samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.

Ovo je jednostavna formula, popularna u Indiji, za izračun minimalnog dnevnog unosa vode. Jednostavno podijelite svoju masu u kilogramima s 30 i dobit ćete broj koji označuje koliko litara treba popiti.

Dakle, ako imate masu od 60 kg, pit ćete 2 l vode dnevno. Ako imate 80 kg, pit ćete 2,6 l itd.

Kod veće fizičke aktivnosti te kod viših temperatura potreba za vodom je znatno veća.
Napomena: Uvijek se konzultirajte s liječnikom ako namjeravate promijeniti neku zdravstvenu naviku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.