fbpx
Pexels

Koje alkoholno piće izaziva najgori oblik mamurluka? Stručnjaci imaju odgovor koji bi vas mogao iznenaditi

Autor: Zlatko Govedić

Australska nutricionistkinja Lee Holmes iz Sydneyja otkriva koja alkoholna pića izazivaju najteže posljedice pijanstva – riječ je o alkoholnim pićima s mjehurićima.

Holmes tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u pjenušavim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvi. Visoka razina alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore pa se kao posljedica javlja mamurluk, tj. mučnina, povraćanje i migrena.

Iako su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira prošek, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u usporedbi s drugim vrstama.

“Alkohol ulazi kroz stanične membrane koje su povezane s probavnim sustavom, a potom ide izravno u krv kroz male žile”, objašnjava Holmes.

Što je apsorpcija brža, količina alkohola u krvi bit će veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.