Unsplash

Karmelićanska vodica: pripravak koji liječi sve bolesti, a uz njega ćete živjeti preko 100 godina

Autor: Iva Hanzen

Karmelićanska vodica dobila je naziv po karmelićanskom redu, a smatra se kako su original ove vodice načinile pariške časne sestre Karmelićanke, dok neki tvrde da su to učinili fratri Karmelićani i to još u 17. stoljeću, s tim da određeni dijelovi recepta korijene vuku od Arapa.  Neki izvori kažu pak da ju je prvi put načinio jedan liječnik te da su je, na  temelju njegove recepture pripravljali bosonogi Karmelićani u jednom francuskom samostanu.

Unsplash

U svakom slučaju, receptura je 200  godina bila tajna, a danas je poznato nekoliko različitih recepata ovog lijeka koji liječi gotovo sve bolesti. Oduvijek se koristila za liječenje depresije, migrene, nervoze, živčane nadraženosti, lupanja srca, straha i treme, zamora organizma i slabog pamćenja i općenito kao tonik za jačanje tijela. Zapravo koristila se kao panaceja, dakle lijek koji liječi sve. Obično se uzimala uz doručak, a propisivala se i kod raznih drugih stanja. Navodno su oni, koji su je redovito koristili, doživjeli i preko stotinu godina.

Unsplash

Što se tiče biljaka koje se upotrebljavaju za ovaj fantastičan pripravak, obično se upotrebljava 14 ljekovitih biljaka i 9 začina,  s tim da ključnu ulogu igra matičnjak,  dok su ostali anđelika, mažuran, jaglac, ružmarin, kadulja, lavanda, pelin, primorski vrisak, kamilica, limunova korica, dragušac, đurđica, timijan, korijander, kora cimetovca, muškatni oraščić, klinčić, anis, komorač sandal i srčanik. Dozira se jednostavno – ukapa se dvadesetak kapi u čašu vode, a možete ju kupiti u nekim OPG-ovima ili pokušati napraviti sami. Mi vam donosimo ovaj recept, iako ćete ih na internetu naći sigurno još desetak.

Sastojci:

1 litra 30%-tnog alkohola

165 g osušenih vršnih dijelova matičnjaka u cvatu

40 g limunove neprskane korice




5 g korijena anđelike

Macerirati 2 tjedna te potom dodati:

65 g ploda korijandera




12.5 g muškatnog oraščića

12.5 g kore cimeta

1.5 g klinčića

Maceriranje je inače postupak namakanja neke krute tvari, primjerice, voća, aromatskog bilja i slično u tekućini, primjerice u moštu, vinu, rakiji i slično radi izdvajanja željenih supstanci, kao što su bojila, mirisne sastavine i slično.

Macerirati sve zajedno još tjedan dana te potom procijediti ili, prema većini autora koji pišu o Karmelićanskoj vodici – destilirati.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.