Ilustracija/Depositphotos

KAKO TREBA SPAVATI? Samo u jednoj pozi možete potpomoći rad probavnog i limfnog sustava

Autor: Zlatko Govedić

Svi znamo da je san neophodan ne samo za zdravlje, nego i za život kao takav. Među važnijim savjetima koje je potrebno iznova ponoviti jest onaj da spavaća soba mora biti dobro provjetrena i odgovarajuće temperature (ni pretopla ni prehladna) jer mozak opskrbljen kisikom bolje misli i bolje spava. Osim toga, soba neće imati ustajali miris, što je važno jer i mirisi utječu na san. Zato se u spavaćoj sobi ne puši niti se u njoj ostavljaju pune pepeljare.

Čak i zimi prozor mora biti barem djelomično otvoren, pa makar se zbog toga dodatno pokrivali. Spavanje će biti ugodnije ako u posudu s toplom vodom kapnemo nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Ako patite od gripe ili prehlade, dodajte i nekoliko kapi ulja bora, cedra, ružmarina, limuna ili eukaliptusa.

Nemojte spavati pored izvora elektromagnetizma, npr. računala ili televizora. Ako ih ne možete odstraniti iz spavaće sobe, barem ih isključite iz zida.

Prije spavanja ne treba jesti previše masnoća, pečenih jela, sokova ili slatkiša. Isto se odnosi i na jake čajeve, kavu, čokoladu, gazirane napitke, cigarete i alkohol.

Sol je veliki neprijatelj sna. Zbog nje bubrezi moraju prekovremeno raditi, a javlja se i žeđ pa se budite da biste pili vodu.

Osim navedenoga, valja napomenuti da je najkorisnije spavanje na lijevom boku jer se time pomaže probavi i izbacivanju toksina.

Spavanje na leđima može da dovede do teškoća u disanju, a povećava se i rizik od respiratornih oboljenja.




Slijedom navedenog, spavanje na desnom boku može remetiti rad probavnog i limfnog sustava.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.