Foto: Unsplash

KAKO SE PRAVILNO PIJE VODA? Svako narušavanje hirdriranja tijela može imati veoma ozbiljne posljedice na zdravlje

Autor: Zlatko Govedić

Voda je neophodna za održavanje života i zdravlja ljudskog tijela. Nekoliko je razloga zašto je važno piti dovoljno vode.

Voda je ključna za hidrataciju našeg tijela. Kada pijemo dovoljno vode, pomažemo tijelu da održi pravilnu ravnotežu tečnosti, što može pomoći u održavanju optimalne tjelesne temperature, poboljšati funkciju bubrega i probavnog sustava.

Pijenje dovoljno vode može pomoći u gubitku tjelesne mase, jer voda može smanjiti apetit i pomoći u sagorijevanju kalorija. Također, ponekad kada osjetimo glad, zapravo smo žedni, pa je pijenje vode korisno u tom smislu.

Također, pijenje vode važno je za održavanju zdrave kože. Voda pomaže u održavanju hidratacije kože, što može spriječiti suhoću i ljuštenje kože.

Voda igra važnu ulogu u funkcioniranju mozga. Kada smo dehidrirani, može doći do smanjenja mentalne jasnoće, umora i smanjenja koncentracije. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju pravilne funkcije mozga.

Prema tome, voda je izvor života i jedan od njegovih temeljnih čimbenika, što potvrđuje činjenica da gotovo 70% površine planeta Zemlje, kao i oko 70% ljudskog tijela, čini voda. Zato je iznimno važno održavati njegovu ravnotežu kako u okolini tako i u tijelu. Ravnoteža u procesu hidracije okosnica je pravilnog funkcioniranja vitalnih organa, pa svako njeno narušavanje, bilo da se radi o dehidraciji ili trovanju vodom, može imati ozbiljne posljedice na zdravlje i život čovjeka.

Dehidracija

Prekomjerni gubitak tjelesnih tekućina najčešće se javlja kao posljedica infekcija (proljev i povraćanje), prekomjernog znojenja ili nedovoljnog unosa tekućine. Jedan od prvih znakova dehidracije je osjećaj žeđi kao jasan signal tijela za hitnu hidraciju, a svoj organizam u tom trenutku možete zamisliti kao napola eksplodirani balon. Cilj pravilne hidracije je spriječiti osjećaj žeđi i osigurati tijelu dovoljan unos tekućine tijekom dana.




Koliko vode treba konzumirati tijekom dana?

Postoji nekoliko načina za određivanje individualnog preporučenog dnevnog unosa tekućine u odnosu na dob, tjelesnu masu, zdravstveno stanje, intenzitet tjelesne aktivnosti, godišnje doba i druge čimbenike.

Međutim, kada je riječ o zdravoj populaciji, odnosno pojedincu, “Institut of Medicine” postavlja jedan od najboljih modela pravilne hidracije pod nazivom “osam čaša vode dnevno”. Ta preporučena količina vode znači 1,5 do 2 l dnevno, što je prosječna potreba za tekućinom za odrasle osobe.

Koja vrsta tekućine?

Kod hidratacije nije važna samo količina i vrsta tekućine, već i pravilan pristup njezinom unosu, jer samo pravilno hidratizirano tijelo će moći optimalno odvijati sve svoje metaboličke procese. Zato se preporučuje svaka tri sata između devet i 21 sat popiti oko pola litre vode, odnosno oko dvije litre ukupno.




Svi koji se u ljetnim mjesecima bave bilo kakvom tjelesnom aktivnošću, rade teške fizičke poslove ili se pojačano znoje, morat će unijeti nešto veću količinu kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu. Upravo u situacijama kada je potreban povećani unos tekućine, mnogi ljudi pretjeruju s unosom vode. Naime, u ovim slučajevima, osim gubitka vode, dolazi i do gubitka elektrolita, a prekomjernim unosom vode tijelo se dodatno “ispire” što dovodi do tzv. trovanje vodom.

“Mokra hrana” poput mlijeka i fermentiranih mliječnih napitaka također je izvrstan izvor tekućine, posebno kada je riječ o hidrataciji djece.

Uživanje u rashlađenom voću značajno doprinosi unosu tečnosti u organizam, pa tako jedna kriška lubenice (300 g), dvije kriške dinje ili jedan veliki krastavac mogu zamijeniti jednu čašu vode (250 ml).

S druge strane, jedna cijela papaja u sebi sadrži čak pola litra vode. Kao alternativa klasičnoj konzumaciji, voće, poput breskve, dinje, lubenice, limuna, jagode ili borovnice u obliku zaleđenih kockica može se iskoristiti za pripremanje aromatizirane vode bez dodatnih šećera, a ona je bogata vitaminima i mineralima.

Gazirana pića ili ne?

Problem s gaziranim pićima je taj što ona na početku pružaju osjećaj “gašenja” žeđi, jer CO₂, koji je prisutan u njima, nadme želudac stvarajući osjećaj napunjenosti, ali zbog toga se popije mnogo manja količina tečnosti od one koja je potrebna za hidrataciju organizma.

Kada je riječ o kavi i alkoholnim pićima, ona imaju diuretski učinak, što ih čini “tekućinom bez tekućine”, pa se tako uz njihovu konzumaciju uvijek savjetuje i čaša vode.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.