Foto: Unsplash

KAKO POBOLJŠATI PAMĆENJE? Primijenite ovih pet jednostavnih metoda i nahranite mozak svim potrebnim nutrijentima

Autor: Zlatko Govedić

Pamćenje je sposobnost uma da zadrži, pohrani, obnovi i koristi informacije ili doživljaje iz prošlosti. To je proces koji omogućuje da se informacije usvoje, zadrže i prizovu na svijest kad su potrebne. Pamćenje je ključna kognitivna funkcija koja nam omogućuje da učimo, razmišljamo, donosimo odluke i oblikujemo naše iskustvo svijeta.

Pamćenje se obično dijeli na tri glavne faze:

Kodiranje

Ova faza uključuje primanje i pretvaranje informacija u oblik pogodan za pohranu u mozgu. Kodiranje može biti vizualno (kada informacije pretvaramo u slike), akustično (kada informacije pretvaramo u zvukove) ili semantičko (kada povezujemo informacije s njihovim značenjem).

Pohrana

Nakon kodiranja, informacije se pohranjuju u mozgu. Pohrana se odvija na različitim razinama, od kratkotrajnog pamćenja do dugotrajnog pamćenja. Kratkotrajno pamćenje omogućuje privremeno zadržavanje informacija samo nekoliko sekundi ili minuta. Dugotrajno pamćenje je sposobnost zadržavanja informacija na duže vrijeme, često dugi niz godina.

Izvlačenje ili povrat informacija




Ova faza uključuje prizivanje pohranjenih informacija iz mozga kad su nam potrebne. To može biti svjesni proces, poput sjećanja na događaj ili činjenicu, ili podsvesni proces, poput prepoznavanja nečega ili izvođenja naučene vještine.

Složen proces

Pamćenje je složen proces koji uključuje različite područje mozga, uključujući hipokampus, koji igra važnu ulogu u stvaranju i usmjeravanju dugotrajnog pamćenja. Također se zna da faktori poput pažnje, emocionalnog stanja, ponavljanja i konteksta mogu utjecati na kvalitetu pamćenja.

Važno je napomenuti da pamćenje nije savršeno i podložno je zaboravljanju ili distorziji. Različiti faktori, poput vremenskog proteka, interferencije drugih informacija ili oštećenja mozga, mogu utjecati na našu sposobnost prizivanja i točnost pohranjenih informacija.




Što možete poduzeti?

Pamćenje je složen sustav koji se temelji na mnogim moždanim procesima i ključni je dio našeg života. Zato je jako važno zdravlje našeg mozga i rad na njegovom poboljšanju pamćenja. U tome nam može pomoći nekoliko jednostavnih tehnika i navika.

Izbor hrane

Hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, B, C, D i E te mineralima i vlaknima trebala bi biti dio dnevnog jelovnika.

U prehranu češće uvedite namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučuje se izbjegavanje pretjeranog unosa namirnica s visokim postotkom rafiniranog šećera i smanjenje unosa alkohola.

Omega-3 dodaci prehrani

Omega-3 masne kiseline važne su za kognitivnu funkciju i poboljšanje pamćenja, posebice EPA i DHA, koje su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Konzumacija odgovarajućih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, a pokazalo se da posebno DHA (s ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opću neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

Tjelesna aktivnost

Tjelovježba je lijek za tijelo i mozak. Ona povećava bijelu i sivu tvar u mozgu. Siva tvar odgovorna je za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bijela tvar više uključena u komunikaciju unutar mozga te između mozga i leđne moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Tjelesna aktivnost povećava razinu kisika u mozgu i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Opuštajte se

Opuštanje uz lagane šetnje u prirodi poboljšava rad mozga. Osim toga, povećava sivu tvar u mozgu i pomaže poboljšati pamćenje i učenje.

Spavajte dovoljno i u pravilnom ritmu

Dovoljno sna neophodno je za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Dok spavamo povećava se naša kreativnost i koncentracija, što također povoljno utječe na pamćenje.

Preporučuje se pridržavanje rasporeda spavanja tako da svaki dan, čak i vikendom i praznicima, ustajete i idete spavati u isto vrijeme.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.