Unsplash

Kako otkriti pravu sitost: Evo kako biste se zapravo trebali osjećati kad se najedete

Autor: Iva Hanzen

Nekim ljudima treba pola života da shvate što znači biti sit. Sitost ste sigurno uvijek izjednačavali s natrpavanjem do vrha te sa stanjem pod utjecajem šećera i kofeina ili oboje. Biti sit za mnoge znači neugodnu obamrlost, nadutost, težinu i ogromnu količinu umora. No, osjećaji koje bismo opisali kao sitost zapravo su ekstremni. Postoje suptilniji, zdraviji, nježniji i blaži načini pomoću kojih možete razaznati jeste li dovoljno pojeli. Najbitnije je da se znate kretati po ljestvici od nula do deset, pri čemu nula označava potpunu glad, pet je neutralno stanje, a deset je pucanje po šavovima.

Unsplash

Čekamo li nulu da bismo počeli jesti, tako ćemo pregladnjeti da nećemo imati ni mrvu kontrole, umjerenosti i razboritosti. To je stanje u kojem se miješaju ljutnja i glad jer dođemo li do takve potrošenosti, često smo na rubu ljutitog tjelesnog i duševnog raspada. I sami znate kako ljudi počnu biti živčani kada su jako gladni. Kad na spektru od gladi do sitosti padnemo blizu nule, pojest ćemo bilo što čega se možemo dočepati i to je trenutak kada jurimo prema restoranu brze hrane ili izvadimo kekse koje smo sakrili na dno ormarića s hranom. Zato želimo pod svaku cijenu izbjeći nulu, a zapravo nije teško prepoznati osjećaj na polovici ljestvice, odnosno kako je to biti gladno neutralan. Kad otkrijete ovu sredinu, shvatit ćete da je vaš doživljaj ljestvice prije bio poremećen. Okrenuti list i početi ispočetka te biti u stanju upoznati se s tim kakav je zapravo osjećaj biti zasićen ili probavno zadovoljan, dar je koji si rijetko poklanjamo.

Unsplash

Oslobođenje od reagiranja na hranu te od zarobljeništva navika i žudnji omogućava nam osvijestimo sebe i svoj apetit, a pronalazak ravnoteže na ljestvici gladi temelji se na umjerenosti i koračanju srednjim putem. Temelji se na blagom i redovitom postavljanju pitanja sebi što nam zapravo treba. Kad to činimo, otkrivamo da jedenje okrepljuje i energizira, a ne da opterećuje. K tome se osjećamo oživljeno, a ne otežano hranom, zdravo i podržano, a ne oštećeno hranom.

Unsplash

Cilj je težiti tom glatkom, fluidnom i lagodnom odnosu s hranom jer bi naš odnos s njom uvijek trebao biti sretan i skladan. Sredina na ljestvici od gladi do sitosti najoptimalnija je točka, točka ravnoteže, ona koja pruža osjećaj u kojem glad nestaje, a mi gubimo onu opsesivnu svijest o hrani. Dakle, kada se sutra probudite i osjetite da ste na primjerice četvorci, pijte samo vodu i čaj te si dopustite da se rehidrirate prije nego počnete s unosom hrane. Za ručak dovedite tijelo do ugodne šestice ili sedmice, a kada dođete do osmice prestanite jesti. Ulazak u devetku i desetku već znači nevolje.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.