fbpx
Foto: Pixabay

KAKO NAM OMILJENI ZAČIN MOŽE POMOĆI DA SMRŠAVIMO? Njegov je učinak indirektan, ali i veoma koristan

Autor: Zlatko Govedić

Kurkuma (Curcuma longa) je biljna vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa, prepoznatljivog po svojoj jarkoj žutoj boji.

Potječe iz Južne Azije, a njen glavni sastojak je spoj nazvan kurkumin. Kao začin, kurkuma se koristi u kulinarstvu i azijskoj narodnoj medicini zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava.

Kurkumin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih protuupalnih sredstava. Usto, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji mogu pridonijeti razvoju bolesti i starenju.


Prema jednoj studiji protuupalna i antioksidativna svojstva kurkuminu daju potencijal za razmatranje u razvoju strategija za prevenciju raka i primjene u kliničkim istraživanjima. Eksperimentalne studije pokazale su biološku aktivnost spoja, ali potrebno je mnogo više informacija o farmakokinetici, bioraspoloživosti i sadržaju hrane. Nije poznato je li količina kurkumina u kurkumi i curry prahu dovoljna da sugerira učinke na biološke aktivnosti i rizik od raka.

Kurkumin može imati pozitivan utjecaj na mozak. Studije su pokazale da može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Također, aktivni sastojak kurkume može imati blagotvoran učinak na srce i krvne žile. Može pomoći u snižavanju kolesterola, smanjenju upale i poboljšanju zdravlja krvnih žila.

Napomena:

Većina istraživanja provedena su na životinjama ili u laboratorijskim uvjetima pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili učinci kurkume na ljudsko zdravlje. Također, ona se najbolje apsorbira uz dodatak crnog papra ili ulja.

Prije uzimanja bilo kakvih dodataka ili suplemenata, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu kako biste razgovarali o mogućim koristima i potencijalnim nuspojavama, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.
Indirektna pomoć

Iako se kurkuma može povezivati s nekim koristima za zdravlje, njen izravan utjecaj na mršavljenje nije potvrđen kroz znanstvena istraživanja. Nema dovoljno pouzdanih dokaza koji bi ukazivali na to da kurkuma sama po sebi može značajno pomoći u gubitku tjelesne mase.

Ipak, postoje neki indirektni načini na koje kurkuma može podržati zdrav stil života koji uključuje i proces mršavljenja:

Već spomenuta protuupalna svojstva jesu važna jer upala može biti povezana s pretilošću i metaboličkim poremećajima. Smanjenje upale može podržati opću dobrobit i zdravstveno stanje.
Iako nije dokazano da kurkuma direktno ubrzava metabolizam, neka istraživanja sugeriraju da kurkumin može imati blagotvoran utjecaj na metaboličke procese. To može pridonijeti boljoj regulaciji tjelesne mase, ali treba napomenuti da učinci mogu biti minimalni.

Kurkuma se može koristiti kao začin u pripremi hrane umjesto soli ili začinjena umaka koji mogu sadržavati nepotrebne kalorije i natrij. Kao takva, kurkuma može pomoći u promicanju zdrave prehrane koja je važna za mršavljenje.

Korištenje kurkume u prehrani može potaknuti veću svijest o zdravlju općenito. To može motivirati pojedince da donose bolje prehrambene izbore, prakticiraju redovitu tjelesnu aktivnost i usvoje druge zdrave životne navike koje su ključne za mršavljenje.

Napomena:

Mršavljenje je složen proces koji ovisi o ravnoteži kalorijskog unosa, tjelesnoj aktivnosti, genetici i drugim čimbenicima. Samo konzumiranje kurkume neće biti dovoljno za postizanje značajnog gubitka tjelesne mase. Preporučuje se usvajanje cjelovitog pristupa zdravom načinu života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i upravljanje stresom kako bi se postigli optimalni rezultati mršavljenja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.