Foto: Pixabay

KAKO IZBJEĆI KRPELJA? Pregledajte svaki centimetar kože jer ti paraziti prenose opasne zarazne bolesti! Evo što možete poduzeti

Autor: Zlatko Govedić

Krpelji su mali parazitski organizmi koji se hrane krvlju sisavaca, uključujući ljude. Oni su često prisutni u šumama, travnatim područjima, vrtovima i drugim prirodnim staništima. S dolaskom toplijeg vremena, raste i opasnost od njih.

Krpelji su opasni iz nekoliko razloga. Poznati su kao prenosioci zaraznih bolesti. Oni mogu prenijeti različite patogene organizme, uključujući bakterije, viruse i parazite, na ljude i životinje tijekom svojeg hranjenja. Najpoznatije bolesti koje se prenose krpeljima su lajmska bolest, koja uzrokuje simptome poput osipa, umora i bolova u zglobovima, te krpeljni meningoencefalitis (TBE), koji može izazvati upalu mozga i moždanih ovojnica. Postoje i druge bolesti koje se mogu prenijeti krpeljima, poput babesioze, erlihioze i anaplazmoze.

Krpelji su vrlo mali i mogu biti teško primjetni. Njihovo hranjenje može proći neprimijećeno jer njihova slina sadrži anestetike koji sprječavaju osjećaj uboda. To znači da krpelji mogu ostati na koži dulje vrijeme i prenositi bolesti prije nego što ih primijetite.


Krpelji se pričvršćuju na kožu i hrane se krvlju nekoliko dana ili čak tjedana. Tijekom tog vremena, šanse za prenošenje zaraznih tvari povećavaju se što dulje krpelj ostaje pričvršćen na koži.

Izbjegnite male napasti

Kako biste smanjili rizik od krpelja i bolesti koje prenose, postoji nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti.

Nošenje zaštitne odjeće

Kada idete u područja gdje se očekuje prisutnost krpelja, preporučuje se nošenje dugih rukava, hlača, čarapa i zatvorenih cipela. Također, koristite svijetlu odjeću kako biste lakše primijetili krpelje na površini.

Korištenje repelenata

Nanesite repelente protiv krpelja na nezaštićenu kožu i odjeću. Repelenti koji sadrže DEET, picaridin ili IR3535 obično su učinkoviti protiv krpelja. Slijedite upute proizvođača.
Provjera tijela nakon boravka u prirodi

Nakon što se vratite iz područja s visokim rizikom od krpelja, pažljivo pregledajte tijelo kako biste pronašli krpelje. Obratite posebnu pažnju na skrovita područja poput pazuha, prepona, stražnjice, iza ušiju, vlasišta i drugih dijelova tijela gdje se krpelji često skrivaju.

Ograničavanje izlaganja
Izbjegavajte područja s visokom vegetacijom, visokom vlagom i gustom travom, posebno u razdobljima kada su krpelji najaktivniji, poput proljeća i ljeta. Ako se zadržavate u takvim područjima, pokušajte se kretati po središnjim stazama i izbjegavajte dodirivanje grmlja ili niskih grana.

Održavanje okoliša

Redovito kosite travu na dvorištu i uklonite visoku vegetaciju oko kuće kako biste smanjili prisutnost krpelja u blizini.

Uklonite ga na ispravan način

Ako ste primijetili krpelja u koži, važno ga je što prije ukloniti. Rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je ukloniti u prvih nekoliko sati od njegovog pričvršćenja za kožu.

Treba ga odmah ukloniti pincetom.

Uhvatite ga što bliže glavi, uz kožu, i lagano ga izvucite iz kože. Ne mažite krpelja ničim (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.). Nemojte ga paliti, gnječiti ni naglo povlačiti jer se on tako grči i pojačava izlučivanje.

Pincetu za vađenje krpelja možete nabaviti u ljekarnama, ali ako niste sigurni kako ga izvaditi ili ga niste uspjeli potpuno izvaditi, posjetite liječnika.

Tuširanje jakim mlazom vode vjerojatno je prva stvar koju ćete intuitivno učiniti ako osjetite da vam krpelj gmiže po koži. To je dobra odluka ako stvarno imate krpelja koji još uvijek traži najbolje mjesto na vašem tijelu za koje bi se uhvatio. Ako je već prije uhvaćen, tuširanje neće pomoći.

Kupaonica je idealno mjesto za pregled kože ako sumnjate na krpelje. Zgrabite ručno ogledalo i pregledajte svaki centimetar kože.

Lajmska bolest

Nažalost, još uvijek niste izvan životne opasnosti čak ni ako vam analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika lajmske bolesti. Ako imate simptome koji odgovaraju simptomima lajmske bolesti, trebali biste potražiti drugo mišljenje. Lajmsku bolest nije lako dijagnosticirati jer se uobičajeni simptomi, poput glavobolje, bolova u zglobovima i zamagljenog vida, lako mogu zamijeniti s gripom ili drugom infekcijom. S druge strane, osip karakterističan za lajmsku bolest pojavljuje se u manje od polovice slučajeva zaraženih osoba.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.