Kako i koliko roditelji utječu na pretilost i ‘igranje s hranom’?

Autor: T.T.

Jane Wardle s kolegama sa College London sveučilišta piše da je istraživanje provedeno u 213 obitelji s djecom između 7 i 9 godina pokazalo kako je 'dječje uživanje u hrani povezano sa smanjenim pritiskom majki' koje tako rado inzistiraju na još jednom zalogaju.

Roditelji pripazite, prema novoj studiji djeca koja su tijekom sazrijevanja ‘savjetovana’ da počiste tanjur do posljednje mrvice izrastaju u nemirne gastronome, dok klinci kojima se strogo određuje što smiju a što ne smiju pojesti naginju pretilosti.

Niz studija je otkrio da roditelji koji kontroliraju što njihova djeca jedu, bilo kroz uskraćivanje nezdrave hrane, bilo inzistiranjem na proširenju probranih jela, uglavnom odgajaju ljude čije su prehrambene navike daleko od idealnih. Ipak, još uvijek nije jasno jesu li ‘roditeljske taktike’ uzrok ili odgovor na ponašanje podmlatka.

U studiji objavljenoj u Žurnalu Američke udruge dijetetičara; Jane Wardle s kolegama sa College London sveučilišta piše da je istraživanje provedeno u 213 obitelji s djecom između 7 i 9 godina pokazalo kako je ‘dječje uživanje u hrani povezano sa smanjenim pritiskom majki’ koje tako rado inzistiraju na još jednom zalogaju.

Tijekom istraživanja, majke su odgovarale na pitanja o tome kako njihova djeca reagiraju na hranu; hoće li se klinci prejesti ukoliko im se pruži prilika, jedu li sporo ili redovito ne završavaju s objedima.

U konačnici, Wardle i kolege su pronašli korelaciju između pritiska majke da djeca uživaju zdravu hranu i dječje ‘igre s hranom’ koja u pravilu završava svuda samo ne u ustima. Uzročno-posljedična veza je uočena i kod djece koja će rado iskoristiti priliku da se prejedu ako im majke često brane poslastice.

Veze su potvrđene bez obzira na težinu djeteta.

Dakako, studija ističe da strategije roditelja mogu imati i valjan povod u pretilosti ili pothranjenosti djeteta, što treba razlučiti od ‘forsiranih taktika prehranjivanja’.




Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.