fbpx
Pexels

Kako biti zdrav i doživjeti stotu? Tajne otkriva autorica koja je živjela s najdugovječnijim narodom!

Autor: Zlatko Govedić

Činjenica da Japanci imaju najdulji životni vijek na svijetu i najviše stogodišnjaka, privukla je brojne znanstvenike, stručnjake i istraživače, pa tako i Naomi Moriyu, autoricu knjige “Japanke ne stare i ne debljaju se” (“Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen”).

Tradicionalna japanska prehrana uključuje niskokalorične namirnice servirane u malim porcijama. Prema autorici knjige, prosječna Japanka u prosjeku pojede 25 posto manje kalorija od prosječne zapadnjakinje. Stopa pretilosti u Japanu je svega 3,5 posto, u usporedbi s Britancima gdje je pretila četvrtina stanovnika.

“Japanci obrok završavaju šalicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za sesertom”, kaže dr Craig Wilcox. “Ako ne možete u potpunosti odreći deserta, onda je bolje da ga jedete prije podne, uz kavu, i naravno, u malim količinama”.

U svakom slučaju, trebalo bi jesti što manje slatkiša. Šećer je povezan s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim tlakom. Japanci u prosjeku unose 48,8 grama šećera dnevno, u usporedbi s Britancima, koji unose oko 100 grama.

Na Japanskom otoku Okinawi živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovječnosti u tome da se ne najedete dosita, nego da želudac napunite oko 80 posto. Tako ćete održati vitku liniju i bit ćete zdraviji.




Mnogi stručnjaci tvrde da tek 20 minuta od završetka obroka, mozak prima signal da nam je želudac pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

“U tanjur stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete”, tvrdi Naomi Moriya.

“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumijeva da što više hodate. Pješačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sjedeći”, dodaje kaže Moriya.




Također, Japanci već stoljećima jedu fermentirano voće, koje stimulira rast dobrih bakterija u crijevima. Razne studije pokazuju da dobre bakterije jačaju imunosni sustav za čak 80 posto.

I za kraj, ne zaboravite na dovoljan unos omega-3 masnih kiselina i na pametno izlaganje suncu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.