Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

KAKAV SAMO ZAČIN: Čini ribu ukusnijom, a od nje raste kosa i bolje pamtite

Autor: Dnevno.hr

Ružmarin je zimzelena mediteranska biljka, koja se najčešće se upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja. Međutim, zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti ružmarin je smatran  najzdravijim mediteranskim začinom.

Donosimo vam 8 dobrobiti ove čudesne biljke.

1. Suzbija patogene mikroorganizme

Pogotovo tijekom ljetnih mjesece učestale su zaraze izazvane patogenim mikroorganizmima koji nastaju u hrani, stoga kako biste se ‘dodatno’ zaštitili konzumirajte čim više ružmarina, koji ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani.

2. Smanjuje rizik od raka dojke, crijeva i kože

Brojne znanstvene studije pokazale su kako ružmarin sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva. Mnogima omiljeni začin najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta.

Ljeti možete koristiti ulje ružmarina koje pruža zaštitu od sunčevog zračenja i smanjuje rizik od raka kože.




3. Poboljšava pamćenje i rad mozga

Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija. Naime, ako ste primijetili da vam pamćenje postaje slabije, zasadite ružmarin u tegli za cvijeće te ga stavite na mjesto na kojem često boravite.

Brojna istraživanja su pokazala da su osobe koje su mirisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Čak su i učenici u drevnoj Grčkoj u kosu stavljali grančice ružmarina kako bi bolje zapamtili gradivo.




4. Ublažava probavne tegobe i bolove

Imate li učestale grčeve u crijevima, plinove ili sindrom iritabilnoga crijeva, čaj od svježih ili sušenih listića ružmarina ublažit će vaše tegobe. Ružmarin ublažava menstrualne grčeve i glavobolju te opušta mišiće.

 5. Smanjuje razinu stresa

Ružmarin smanjuje razinu kortizola – hormona koji se luči kad ste pod stresom, te pridonosi osjećaju mira i opuštenosti.

Istraživanje je pokazalo da, primjerice, medicinske sestre lakše podnose iznimno stresne situacije na poslu nakon što neko vrijeme udišu miris ružmarina.

6. Ublažava prehladu i gripu

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima i blagotvornom djelovanju na dišne organe, ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe, te ublažava i tegobe uzrokovane alergijom.

7. Potiče rast kose

Ako imate alopeciju, odnosno gubite kosu na određenim područjima glave ili vam se kosa prorjeđuje, primijenite masažu vlasišta uljem ružmarina. Naime,  primijećeno je povećanje rasta kose i poboljšanje stanja vlasišta kod osoba koje su sedam mjeseci masirale vlasište uljem ružmarina ili mješavinom ulja ružmarina, cedra ili majčine dušice.

8. Štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti

Ružmarin je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata, koji vas štiti od djelovanja slobodnih radikala te tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, prijevremenog starenja i problema s vidom, piše Alternativa-za-vas.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.