iStock

KAKAV OBRAT! Krumpir ne samo što ne deblja nego snižava tlak i skida kolesterol

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Dugo je smatran namirnicom koja deblja. Ipak, krumpir je postao nova supernamirnica koja, ako jedete dvije porcije dnevno, može smanjiti krvni tlak, tvrde znanstvenici.

Najzdraviji su krumpiri koji nisu pripremani s uljem, maslacem, te se jedu bez kečapa i podgrijavanja u mikrovalnoj. Prihvatljivi su i kuhani i pečeni.

U studiji je 18 muškaraca i žena jelo šest do osam krumpira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao dio redovne prehrane. Većina testiranih osoba bila je pretila te su pili lijekove za snižavanje tlaka.

Nakon mjesec dana “krumpir tretmana” značajno im je pao krvni tlak, što je navelo znanstvenike da zaključe kako su krumpiri jači od tableta. Također, nijedan od ispitanika nije dobio na masi za vrijeme testa.

Savjet za postizanje maksimalnog učinka jest da jedete krumpir s korom, jer se najzdraviji sastojci nalaze upravo ondje.

Krumpiri imaju manje kalorija od riže i tjestenine, a bogati su vitaminom C. Dobar su izvor vitamina B, magnezija, kalija i cinka.

Imaju malo masnoća, pa pomažu i u borbi protiv kolesterola. Krumpir srednje veličine ima oko 110 kalorija.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.