Foto: Unsplash

KADA SE TREBA VAGATI? Mnogi su zbunjeni jer im kazaljka na vagi stalno varira: Primijenite ovu jednostavnu metodu

Autor: Zlatko Govedić

Vaganje je proces mjerenja tjelesne mase, a koristi se kako bi se pratile promjene i osiguralo održavanje zdrave ili postizanje ciljane tjelesne mase. Kontrola tjelesne mase putem vaganja obično uključuje sljedeće korake:

Praćenje tjelesne mase

Redovito vaganje omogućuje praćenje promjena u tjelesnoj masi. Preporučuje se vaganje jednom tjedno ili prema potrebi, uzimajući u obzir osobne ciljeve i preporuke zdravstvenih stručnjaka.

Ciljana tjelesna masa

Postavljanje ciljane tjelesne mase može biti važno kako bi se usmjerila kontrola tjelesne mase. Ciljana tjelesna masa može se temeljiti na preporukama zdravstvenih stručnjaka, indeksu tjelesne mase (BMI) ili drugim čimbenicima.

Praćenje napretka

Redovito vaganje omogućuje praćenje napretka prema ciljanoj tjelesnoj masi. To može biti korisno za procjenu učinkovitosti dijete i tjelovježbe te prilagođavanje strategija prema potrebi.




Kontrola prehrambenih navika

Vaganje može pružiti povratne informacije o utjecaju prehrambenih navika na tjelesnu masu. Ako se primijeti povećanje ili smanjenje mase, može se pratiti kako prehrambeni izbori utječu na rezultate i prilagoditi prehrambene navike prema potrebi.

Praćenje zdravlja




Vaganje može poslužiti kao pokazatelj općeg zdravlja i blagostanja. Promjene u tjelesnoj masi mogu biti povezane s različitim zdravstvenim stanjima, stresom ili promjenama u tjelesnoj kompoziciji. Stoga, redovito vaganje može pomoći u otkrivanju eventualnih promjena koje bi mogle zahtijevati daljnju procjenu ili savjetovanje s liječnikom.

Napomena:

Važno je napomenuti da tjelesna masa nije jedini pokazatelj zdravlja i da se druge metrike, poput tjelesne kompozicije, općeg stanja, razine energije i kvalitete života, također trebaju uzeti u obzir pri ocjenjivanju dobrobiti. Potrebno je razgovarati sa svojim liječnikom.

Vremenski okvir

Sigurno se pitate kako odrediti najbolje vrijeme za vaganje, koliko često se trebate vagati i što učiniti ako vaganje čini više štete nego koristi.

Iako masu možete provjeriti u bilo koje doba dana ili noći, najpreciznije rezultate dobit ćete ako na vagu stanete prvi ujutro, savjetuju stručnjaci klinike Cleveland.

Dakle, nakon što ste ispraznili mjehur, ali prije doručka ili ispijanja jutarnje kave. Vaganje poslije tijekom dana može potpuno promijeniti vaše rezultate.

Također se preporučuje vaganje na isti dan svakog tjedna. Razlog za to je vrlo jednostavan: izvagajte se u nedjelju ujutro, nakon subotnjeg posjeta restoranu, i vaš će broj vrlo vjerojatno biti veći nego inače.

Lisa R. Young, nutricionistkinja sa Sveučilišta u New Yorku, preporučuje vaganje u utorak. “Ponedjeljak je preblizu vikendu. Ali nakon utorka imate još veći dio tjedna da poboljšate svoje navike”.

Naravno, možete odabrati bilo koji dan koji vam odgovara – samo budite dosljedni.

Koliko se često treba vagati?

Istraživanja su pokazala da svakodnevno vaganje može biti najučinkovitije. U studiji iz 2019. objavljenoj u Journal of Behavioral Medicine, odrasli koji su se vagali šest ili sedam puta tjedno izgubili su oko 1,7 posto svoje mase u jednoj godini. Oni koji su se vagali jednom tjedno nisu smršavjeli.

No, ne slažu se svi stručnjaci da je svakodnevno vaganje najučinkovitije.

Vaganje može biti dvosjekli mač. To može postati stresno, pogotovo ako se više usredotočite na postizanje određenog broja umjesto na usvajanje zdravih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe koje će pomoći dugoročnom uspjehu. Stoga može dovesti do opsjednutosti masom koju ne želite.

Stoga mnogi stručnjaci preporučuju vaganje jednom tjedno.

Sigurno i uspješno mršavljenje ne može se naći unutar malih oscilacija tjelesne mase koje se događaju svaki dan. Bolje je procijeniti svoj napredak nakon dugog vremena provedenog u vježbanju i usvajanju novih zdravih navika.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.