Foto: Unsplash

Kada loše spavamo sve nas jače boli: Novo istraživanje otkrilo tajnu koja se krije u mozgu

Autor: Zlatko Govedić

Novo istraživanje na miševima otkriva da u ljudskom mozgu postoji neurotransmiter povezan s bolom koji je uzrokovan manjkom sna, što automatski ukazuje i na način liječenja.

Istraživanje je otkrilo da je razina neurotransmitera N-arahidonoil dopamin (NADA) smanjena u mozgu povezanom sa senzorskom obradom i buđenjem kod onih koji su imali problema sa spavanjem.


Dodavanje NADA-e u tu regiju smanjilo je bolnu reakciju.

Ilustracija: Pixabay

‘Začarani krug’

Problemi sa spavanjem često pogađaju ljude koji već imaju kronične bolove, a istodobno pogoršavaju njihov odgovor na bolne podražaje.

“Ovo istraživanje razjašnjava mehanizam kako nedostatak sna dovodi do povećane boli i sugerira da bi endokanabinoidni sustav mogao prekinuti taj začarani krug”, kaže anesteziolog i suautor studije Shiqian Shen iz Medicinske škole Harvard (Boston, Massachusetts, SAD).

Istraživanje na miševima pokazalo je da kronični manjak sna povećava osjetljivost na bol i da je to uzrokovano signalizacijom iz mozga poznatom kao talamička retikularna jezgra (TRN).

Smanjite trbuh i očistite se od toksina: Ovaj čaj ima deset puta više antioksidansa od zelenog

TRN igra ključnu ulogu u regulaciji budnosti i kontrolira protok senzorskih informacija do mozga. Ranija istraživanja na miševima ukazivala su na ulogu TRN-a u osjetljivosti na bol, a novo istraživanje potvrdilo je da to vrijedi i za bol uzrokovanim manjkom sna.
Signalne molekule

Osim toga, istraživači su otkrili da su razine endokanabinoida NADA bile niže u TRN-u miševa koji nisu spavali dovoljno u usporedbi s kontrolnom skupinom miševa. Kada je NADA administrirana miševima koji su bili uskraćeni za san, njihova se osjetljivost na bol smanjila.

Endokanabinoidi su signalne molekule prisutne u našem tijelu koje se vežu za receptore u endokanabinoidnom sustavu te igraju ključnu ulogu u regulaciji različitih tjelesnih funkcija.

Znanstvenici zbunjeni novim otkrićem: Ljudi imaju dodatan osjet dodira

Istraživanje ukazuje na to da i receptori i NADA pridonose povećanoj osjetljivosti na bol kod osoba koje nisu dovoljno spavale.
Nadalje, endokanabinoidi su već povezani s različitim neurološkim poremećajima, što ukazuje na njihovu važnu ulogu u regulaciji kroničnog bola uzrokovanog manjkom sna.

Očekuje se da će nova saznanja o ulozi NADA-e voditi k razvoju učinkovitijih terapija za liječenje bola uzrokovanog manjkom sna.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.