fbpx
Ilustracija/Pixabay

Kada bolno mjesto treba grijati, a kada hladiti? Pogriješite li u odabiru, napravit ćete više štete nego koristi

Autor: Zlatko Govedić

Svi mi kad-tad osjećam bol izazvanu nekom bolešću ili ozljedom. Od pamtivijeka se takve tegobe rješavaju oblozima. No, postoje hladni i topli oblozi. Važno je znati kada primjenjujemo koje kako ne bismo napravili više štete nego koristi. Isto se odnosi i na kreme za grijanje ili hlađenje koje možemo kupiti u ljekarni.

Toplina je bolja kada je riječ o dugotrajnim i kroničnim bolovima, obično onima koji traju više od šest tjedana. Artritis dovodi do trošenja i oštećenja hrskavice u zglobovima, a u tim slučajevima preporučuju se topli oblozi jer toplina opušta zglobove i mišiće.

Led je efikasan kod bola izazvanog svježim ozljedama te smanjuje upale. Kada osoba ima glavobolju, bol se javlja u živcima i krvnim žilama u mozgu, a olakšanje donosi primjena hladnih obloga, bilo da je riječ o ledu ili hladnim oblozima.


Ljudi često rabe hladne obloge kako bi smanjili bol koji izaziva ukočenost vrata, no ispravno je koristiti se toplinom za opuštanje mišića.

Ako pak istegnete mišić ili ozljedite tetive, potrebno je da nanesete hladne obloge kako biste ublažili upalu i bol. Međutim, kada prođe upala, mišići mogu biti kruti, tako da za njihovo opuštanje treba upotrijebiti tople obloge.

Slično je i pri istegnuću ili kidanju ligamenata u zglobovima. Prvo se rabe hladne, a potom tople obloge.

Kod upale tkiva koja povezuju mišiće i kosti (tendinitis), možete si pomoći nanošenjem leda.

Tendinoza je stanje kroničnog tendinitisa u kojem su tetive oštećene na staničnoj razini. Kao što je slučaj i s ostalim kroničnim stanjima, ovdje pomaže primjena toplih obloga.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.