Ilustracija/Flickr

JORGOVAN ZA DOBRO ZDRAVLJE: Omiljeni proljetni grm nije samo ugodan za gledanje i njušenje

Autor: Zlatko Govedić

Jorgovan (Syringa) je rod bjelogoričnih listopadnih ili trajnozelenih grmova i manjega drveća iz porodice maslinovki (Oleaceae). Sadrži oko 25 vrsta, raširenih u istočnoj Aziji i južnoj Europi. U narodnoj medicini za tretiranje različitih tegoba koriste cvijet, list, kora i ljuska sjemenke.

Najčešće se jorgovanom liječe reumatske bolesti, napose reuma živaca, te navala krvi u jetru, čime se pokušava spriječiti nekroza stanica jetre. Također, liječe se probavne tegobe poput dijareje, a služi i za odstranjivanje glista iz crijeva.

Listovi koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe nastale zbog spore probave, potom kod tegoba dišnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, bubrežnih kamenaca i visokog krvnog tlaka.

Cvjetovi pak koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine, posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica.

Kod opekotina se kuhaju listovi dok voda ne pocrni pa taj uvarak koristi za obloge.

Za njegu lica preporučuje se kuhanje cvjetova u mlijeku i stavljanje obloge na lice.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume i neuralgije živaca. U aromaterapiji ono koristi za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti i ublažavanja depresije.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.