fbpx
SAcreenshot / Youtube

Johnson & Johnson puder izaziva rak jajnika? Isplatili odštetu obitelji žene umrle od raka

Autor: Hina

Nakon što je Jackie Fox iz Alabame dijagnosticiran rak jajnika, pridružila se brojim ženama koje su tužile farmaceutsku tvrtku jer tvrtka nije izvijestila potrošače o opasnostima talka po zdravlje žena.

Farmaceutski div Johnson & Johnson po sudskoj odluci mora isplatiti 72 milijuna dolara odštete obitelji Jackie Fox koja je umrla od raka jajnika, a zaključeno je da se razvio kao posljedica korištenja dječjeg pudera te tvrtke.

Nakon što je Jackie Fox iz Alabame dijagnosticiran rak jajnika, pridružila se brojim ženama koje su tužile farmaceutsku tvrtku jer tvrtka nije izvijestila potrošače o opasnostima talka po zdravlje žena.

Riječ je o prvom slučaju ove vrste u kojemu bi tužitelj trebao dobiti novčanu odštetu. Očekuje se da Johnson & Johnson uloži žalbu na presudu. Profesorica sa Stanforda, Nora Freeman Engstrom tvrdi da sudska presuda “ne sluti na dobro” kada je tvrtka u pitanju, jer ju je iz istog razloga tužilo još 1200 osoba.

Tijekom suđenja odvjetnici Jackie Fox kazali su da je tvrtka znala koje su potencijalne opasnosti korištenja dječjeg pudera u ženskoj intimnoj njezi.

Već godinama se korištenje dječjeg pudera u ženskoj intimnoj njezi povezuje s rakom jajnika. Navodno čestice pudera ulaskom u organizam mogu izazvati razne upale koje pak omogućuju razvoj kancerogenih stanica.

No dokazi nisu sasvim uvjerljivi. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma dječji puder koji se koristi u intimnoj njezi žena svrstava među “potencijalno kancerogene” agense.

Naime, talk je mineral ili prirodni kamen koji sadrži magnezij silikat, ali i azbest, koji uzrokuje rak. No dječji puder i ostali slični kozmetički proizvodi koji sadrže azbest iz prodaje su povučeni još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

I udruga Ovacome tvrdi da nema pouzdanog dokaza da je korištenje pudera i bolesti povezano. “Blag rizik postoji, no vrlo je malen broj žena kod kojih će se zbog povremene upotrebe talka razviti ova vrsta karcinoma”, stoji u objavi udruge. “Najčešće se radi o genetskoj predispoziciji ili o drugim rizičnim faktorima, poput hormonske nadomjesne terapije”. Sličan stav ima i britanska udruga Cancer Research UK.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.