Foto: Neja Markicevic / CROPIX

JEZIVO OTKRIĆE O KAVI: Među zrna često upadne i nešto ODVRATNO! Ovo je velika tajna proizvođača

Autor: M.J.

Ako je vaša kava napravljena od prethodno samljevenog zrna, postoji velika šansa da u njoj pijete samljevene bube, a da to ni ne znate.

Profesor biologije sa Sveučilišta u Montani, Douglas Emlen, u jednom je intervjuu ispričao svoje doživljaje sa studijskog putovanja. Naime, njegov profesor s kojim je putovao bio je pravi ovisnik o kavi pa su tako zbog njega stalno morali tražiti kafiće koji pred njim melju svježu kavu.

“Stvarno smo puno vremena trošili kako bismo nahranili njegovu ovisnost, jer mu je trebala kava svakih par sati. Na kraju mi je konačno objasnio da mora piti samo prava zrna kave koja su samljevena pred njime, zbog toga što ima jake alergijske reakcije na bube.”, prisjetio se Douglas Emlen, prenosi News.

Mljevena kava koju kupujete prethodno se skladišti u velikim gomilama zrna kave u kojima se nalaze i bube. Te velike hrpe zrnaca nikako se ne mogu nikako filtrirati od raznih nametnika, tako da se sve zajedno melje.

“Američki standardi za kontrolu hrane i lijekova dopuštaju da u zrnima kave bude do 10 % prljavštine i insekata”, rekao je dr. Emlen.

Nije samo kava ta koja sadrži ostatke buba; razne namirnice koje svakodnevno unosimo u sebe također sadrže njihove dijelove.

“Recimo, u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih dijelova buba i jedna dlaka glodavaca u 100 g čokolade. U pšeničnom brašnu tolerira se 150 dijelova buba u 100 g proizvoda, a u testenini 225 dijelova u 225 g. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 mL da bi bili prihvatljivi za tržište.”, piše Dunja Turk.

Prema tome, američka istraživanja došla su do rezultata da godišnje hranom u organizam unesemo 0,5 do 1 kg buba.

Uprkos tome što ovo saznanje u nama budi gađenje, ne morate se brinuti, jer ako niste alergični na bube, njihovi ostatci u hrani nisu štetni za vaše zdravlje.

Autor:M.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.