Hormel Health Labs

Jesu li sokovi bez šećera doista bolja opcija od slatkih gaziranih pića? Razmislite dvaput

Autor: ZG/Dnevno.hr

Svi znamo da su gazirani napitci s visokim udjelom šećera veoma opasni za zdravlje. Kao zdravu alternativu, proizvođači nude sokove bez šećera (sugar free) jer bi oni trebalo da budu sigurni za vašu liniju.

No, jesu li takvi sokovi uistinu zdravi i sigurni? Da bi se hladnom napitku pružio dobar okus, rabe se jeftini zaslađivači, npr. aspartam. Nedavne studije pokazale su da produžena uporaba izaziva loše zdravlje: javljaju se glavobolje, nesanica i alergijske reakcije. Aspartam također izaziva hormonsku neravnotežu u tijelu, što dovodi do neplodnosti i povećanja tjelesne mase.

On pak potiskuje proizvodnju serotonina zbog čega se ne osjećate sito pa jedete više nego što vam je potrebno. Međutim, zamjene za šećer također predstavljaju ozbiljnu opasnost za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.

Ako konzumirate najmanje jednu bocu takvog napitka tjedno, rizik od moždanog udara i srčanog udara, povećava se za 50 posto.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.