Foto: Instagram

JESU LI ISTINITI? Donosimo osam poznatih narodnih mitova o medicini, od čokolade do WC školjke!

Autor: Š. P.

Iako živimo u dobu znanosti , neke narodne predaje i dalje se dobro drže u narodu. S obzirom na to da su opstale desetljećima, pa čak i stoljećima, u njima zasigurno postoji zrno istine – ali jesu li u potpunosti istinite? “Reader’s Digest” je pobrojao osam mitova koji zapravo nemaju previše veze s istinom.

Mit 1: Na opekline se stavlja maslac

To nije preporučljivo, jer maslac zapravo povećava temperaturu kože tako što ‘zapečati’ opeklinu i sprječava strujanje zraka. Umjesto maslaca, prva pomoć za opeklinu je hladna voda, a 10 do 20 minuta pod vodom će pomoći da smanji bol i spriječi širenje opekline.

Mit 2: Prehlada se dobiva od hladnoće

Prehladu donose virusi, a ne temperatura zraka. Savršena okolina za hvatanje virusa su zatvoreni prostori s puno ljudi. Ipak, istraživanje sveučilišta Yale pokazalo je da hladni nos smanjuje vašu sposobnost za odbijanje prehlade.

Mit 3: Možete pokupiti bakterije sjedeći na WC školjci

Ova narodna predaja dovela je do toga da većina ljudi prije upotrebe javnog WC-a briše dasku zahodske školjke. Iako se bakterije i virusi tamo mogu zadržati kraće vrijeme, mala je vjerojatnost da ćete se zaraziti. Puno je vjerojatnije da ćete nešto pokupiti iz vode koja prska dok je puštate ili, pak, s kvake. Zato je u WC-u uvijek potrebno prati ruke.

Mit 4: Jaja izazivaju visoki kolesterol

Jaja su iznimno hranjiva, iako sadrže ponešto kolesterola. Ipak, za samnjenje rizika od srčanih bolesti, liječnici preporučuju da smanjite unos zasićenih masti u namirnicama poput pita, kobasica, kolača i mliječnih proizvoda. Nema preporučenih ograničenja za dnevni unos jaja, osim napomene da biste i u tome, kao i u svemu, trebali biti umjereni.

Mit 5: Čokolada je zdrava

Jedna kockica tamne čokolade doista donosi kardiovaskularne benefite, ali ut ome i jest problem. Tko se može zaustaviti nakon jedne kockice? Čokolada je puna masti, šećera i kalorija – ukratko, ne spada u zdrave namirnice.
Foto: Instagram

Mit 6: Alkohol grije

Da, osjećate se zagrijano, ali samo nakon prvog gutljaja, i to zato što se krvne žile prošire pa krv dolazi bliže koži. Ipak, to dugotrajno (dakle, nakon više gutljaja) znači da ćete brže gubiti tjelesnu toplinu.

Mit 7: Lomljenje prstiju uzrokuje artritis

Istraživanja pokazuju da u popularnom lomljenju prstiju zapravo nema štete. Primjerice, jedan je američki doktor čak 50 godina pucao zglobovima samo na jednoj ruci te u velikoj studiji zaključio da ta zarazna, a nekima i iritantna radnja zapravo nije povezana s artritisom.

Foto: Instagram

Mit 8: Ako možeš pomaknuti, nije slomljeno

Vaši zglobovi povezani su ligamentima, tetivama i mišićima, pa biste mogli upotrijebiti i slomljenu kost. Ako sumnjate na lom, svakako potražite liječničku pomoć kako biste izbjegli infekciju ili deformaciju.
Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.