fbpx
Krpelji na koži su vrlo sićušni Izvor: Pixabay

JESTE LI ZNALI ZA LAJMSKU BOLEST? Ova infekcija nastaje ubodom krpelja, a može zahvatiti svaki organ!

Autor: Matea Sušac

Lajmska bolest poznata pod drugim imenom kao borelioza, uzrokovana je bakterijom Borrelia burgdorefi koju prenose zaraženi krpelji. Porijeklo ove bolesti se veže uz epidemiju upale zglobova u gradu Lajmu, a otkrivena je 1975. godine u Americi, kada je uočena povezanost promjena na zglobovima s pojavom neobičnog osipa koji je uzrokovao ubod krpelja.

Od tada do danas lajmska bolest se proširila širom svijeta pa tako i na naša područja. Ova bolest počinje pojavom crvenila na mjestu uboda krpelja, a javlja se do mjesec dana nakon uboda.

Simptomi koji se mogu pojaviti su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, te bol limfnih žljezda. Liječenje bolesti u ovoj fazi spriječava prelazak u drugu fazu. Promjene druge faze nastaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.


Ukoliko se ova bolest ne prati, poslje deset mjeseci ili više godina, može da dođe do trajnih oštećenja zglobova, pa treba biti oprezan. Pacijente koji boluju od lajmske bolesti često greškom upućuju neurolozima, ili dermatolozima, a zapravo je riječ o infekciji.

Lajmska bolest se često smatra kroničnom bolešću, a sve ovisi od toga koliko bolest traje, i koja je faza bolesti u pitanju, i koji je organ zahvaćen. S obzirom da krpelji mogu biti jako sitni, teško ih je uočiti, pa se većina ljudi koja boluje od lajmske bolesti u pravilu ne sjeća ugriza malenog krpelja.

Bolovi kod ove bolesti mogu nastajati, pa nestajati ili širiti se po čitavom tijelu. Mogu se javiti i promjene raspoloženja, anksioznost, paranoja, napadi bijesa i agresija. Ponekad oboljeli posjete psihijatra, a jedina dijagnoza koju dobiju je “da sve umišljaju”.

Kako se zaštiti od uboda krpelja?

-Izbjegavajte košenje i uređivanje zelenih površina, otpada, žbunja ili otpalog lišća.
-Izbjegavajte šumovita područja i boravak u njiima, posebno ako graniče s travama i zelenim površinama.
-Hodajte samo obilježenim stazama. Izbjegavajte zarasle rubove puteva.
-Najbolje je nositi odjeću dugačkih rukava i nogavica, ili uvlačiti nogavice u čarape, kako bi se smanjila površina kože izložena ubodima krpelja.
-Izbjegavajte tamne tonove odjeće, jer na svijetliim bojama lakše vidite krpelja
-Možete nanijeti sprejeve protiv krpelja na gole i izložene dijelove tijela
-Nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo, bitan je svakodnevan pregled kože nakon boravka u prirodi.
-Provjerite imate li na koži ili odjeći krpelja kako biste ga što prije uklonili
-Otuširajte se nakon boravka u prirodi.

Upute za uklanjanje krpelja

Ukoliko krpelja uklonite 24 sata od uboda na kožu time smanjujete mogućnost  zaraze i prijenosa. Skidanje treba obaviti u bolnici, najbolje pincetom, i ne koristiti nikakve preparate prije toga kao što su ulje, acetoni i slično. Nakon vađenja krpelja možete dezinficirati alkoholom ranu. U slučaju da krpelja niste vadili u zdravstvenoj ustanovi, a ostao vam je dio krpelja u koži, obavezno se obratite lječniku za pomoć.

Foto: Pixabay

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.