Unsplash

Jeste li znali da je rak drugi najčešći uzrok smrtnosti!? Evo kojim namirnicama ga spriječiti

Autor: Iva Hanzen

Nakon bolesti srca i krvožilnog sustava rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti, no malo ljudi povezuje onečišćenje okoline, narkotike ili droge i lošu prehranu s ovom bolešću. Na globalno onečišćenje možda ne možemo previše utjecati, osim time da sami pazimo na prirodu koliko je to moguće, o štetnom učinku droga i narkotika na zdravlje, ne moramo ni govoriti, ali na području prehrane uistinu možemo učiniti mnogo.

Unsplash

I doktori idu tako daleko da kažu kako je neke oblike rak čak moguće izbjeći uz pomoć pravilne prehrane. To ne znači nužno da zdravim stilom života možemo u potpunosti spriječiti rak, niti se izlječenje može postići nekog posebnom dijetom, ali s pomoću zdrave hrane možemo znatno povećati šanse da proživimo život bez pojave ove bolesti. Namirnice prema kojima biste se trebali okrenuti su proizvodi od cjelovitih žitarica, voće i povrće, pogotovo špinat, kupus, brokula, cvjetača, prokulica i mrkva, ako govorimo o povrću i naranče ako govorimo o voću, dok bi kao začine više trebalo koristiti đumbir, kurkumu, kumin, chilli i ginseng.

Unsplash

Zašto voće i povrće? Osim što i mala djecu znaju da su ove namirnice pune vitamina, obiluju biljnim vlaknima , a istraživanja su pokazala da unos od 35 g biljnih vlakana za četvrtinu smanjuje rizik od pojave raka. Doduše, 35 g biljnih vlakna odgovara količini od sedam porcija voća i povrća, a premda ne možete unijeti baš toliko voća i povrća dnevno, svakako ga više koristiti u prehrani, a dosjetljiv način da unesete više komada voća i povrća dnevno su smoothieji u koje ionako ide nekoliko komada odjednom, a vi se ne morate previše brinuti oko žvakanja svih tih silnih namirnica, već ih samo ispijete u ovom ukusnom napitku.

Unsplash

Što se tiče chillija, dobro ga je koristiti jer sadrži kapsaicin, ljutu tvar koja veže štetne tvari pomoću svog antitoksičnog djelovanja, a chilli usto jača imunitet, baš kao i ginseng. Kurkuma i đumbir su također snažni uništavači toksina i povoljno djeluje na uklanjanje svih vrsta upala.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.