Foto: Hippopx

JESTE LI ČULI ZA NORDIJSKU PREHRANU? Ona rješava najrašireniju bolest na svijetu s kojom se suočavaju i djeca

Autor: Maja Štefanac

Kako već i znamo, do pretilosti se dolazi nepravilnim i lošim načinom života, odnosno, lošom prehranom.

Rezultati studija pokazali su kako je prehrana temeljena na namirnicama biljnog porijekla vrlo bitna u sprječavanju pretilosti, šećerne bolesti tipa 2, neurodegenerativnih poremećaja, nekih vrsta karcinoma i metaboličkog sindroma.

Nordijska prehrana

Riječ je o metaboličkim čimbenicima rizika kojeg karakteriziraju abdominalna pretilost, povišene vrijednosti lipida u krvi, niska razina HDL kolesterola, povišeni krvni tlak te poremećen metabolizam glukoze. Uvođenje promjena u načinu života, posebice u prehrambenim navikama, jedna je od važnih terapijskih strategija za liječenje i upravljanje metaboličkim sindromom. U tom smislu, u posljednjem desetljeću sve veće zanimanje znanstvenika izaziva tzv. nordijska prehrana.

Nordijsku prehranu razvili su znanstvenici, nutricionisti i kuhari kako bi pokušali riješiti problem sve veće učestalosti prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u populaciji, kao i neodrživih poljoprivrednih sustava u nordijskim zemljama. Ovaj način prehrane dijeli mnoga obilježja s mediteranskom prehranom, ali obuhvaća tradicionalnu hranu porijeklom iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Osnovne komponente su: cjelovite žitarice (ječam, zob i raž), povrće (kupus, gomoljasto i korjenasto povrće), mahunarke (uglavnom grah i grašak), voće, orašaste plodove i sjemenke te ribu (haringa, skuša i losos). No, također ju karakterizira i umjerena konzumacija mliječnih proizvoda i jaja, ali i nizak unos slatkiša, zaslađenih pića, namirnica bogatih solju i crvenog mesa. Naime, nordijska je prehrana najčešće biljna.

Utjecaj nordijske prehrane na zdravlje

Nordijskom prehranom mogu se smanjiti rizični čimbenici za razvoj srčano-žilnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2. Rezultati istraživanja pokazali su kako je u osoba s povišenom razinom kolesterola pridržavanje nordijske prehrane poboljšalo lipidni profil u krvi i osjetljivost na inzulin, uz smanjenje razine krvnog tlaka. U ispitanika s metaboličkim sindromom, pridržavanje nordijske prehrane poboljšalo je lipidni profil u krvi i smanjilo upalne procese u organizmu. Također, u tih ispitanika zabilježeno je smanjenje razine krvnog tlaka. Uz to, pridržavanje nordijske prehrane rezultiralo je gubitkom tjelesne mase kod pretilih muškaraca i žena, a uočena je i obrnuta povezanost s rizikom od razvoja šećerna bolest tipa 2.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.