Unsplash

Jeste li čuli za Kollathovu dijetu? Čak i doktori tvrde da ovakav tip prehrane uništava kilograme

Autor: Iva Hanzen

Davno prije nego što je ‘raw food trend’ iliti ‘ trend sirove hrana’ postao hit, živio je i radio njemački mikrobiolog Werner Kollath koji je još na početku 20. stoljeća preporučio prirodnu cjelovitu prehranu i uz nju je objavio djelo ‘Red prehrane’ koje je postalo standard. U njemu je namirnice podijelio u šest vrijednosnih skupina: nepromijenjene sirove proizvode, usitnjene sirove proizvode, fermentima načete proizvode, konzervirane, razdijeljenje i preparirane proizvode. Prve tri skupine označio je kao živežne namirnice, a ostale tri jednostavno kao namirnice ili ‘mrtve’ namirnice.

Unsplash

Kollath je preporučio da se najmanje polovica hrane sastoji od sirovih namirnica te je već tada polazio od toga da su mnogi sastojci u namirnicama nepoznati. Označivao ih je kao auksone. Proizvode od bijelog brašna i konzerve uglavnom je odbacivao, a osim što je smatrao da određene namirnice treba izbjegavati u širom luku, bio je zagovornik jedenja sirove hrane. Smatrao je da bi se trebali okrenuti od svojih štednjaka i pogled usmjeriti više prema svježem voću i povrću, što u principu propagiraju i zagovornici ‘raw food’ prehrane.

Unsplash

Ako vam se ovo čini odviše radikalnim potezom imajte na umu da sirova hrana ne mora nužno značiti da narežete komad rajčice ili jabuke i onda to s naporom žvačete. Pod sirovu hranu spada jako puno toga, dakle sve moguće vrste salata i to itekako zasitnih, smoothieji i svježe cijeđeni sokovi pa čak i delicije poput špageta od tikvica, ‘raw’ tortilje i pizze i naravno božanstvene ‘raw’ torte.

Unsplash

Uostalom, brojne zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Megan Fox, Stinga i Madonne kunu se u magičnu moć voća, povrća, algi, samoniklog bilja, orašastih plodova i sjemenki, što sve spade u ‘raw food’. Osim što su sve ove namirnice zdrave same po sebi, odlične su za detoksikaciju organizma, a čak i doktori tvrde da je njihovom konzumacijom gubitak težine zajamčen. No, isto tako upozoravaju da potpuno  zamjenjivanje svih kuhanih obroka sirovim namirnicama nije zdravo i čak može dovesti do smrti. Na tragu toga je bio i Kollath koji je tvrdio da namirnice i način pripreme ipak treba kombinirati, ali bježati od već spomenutih konzervi.

Unsplash

Kada pogledate to zaista nije loš,  niti nepraktičan savjet jer zašto da jedete primjerice grah iz konzerve kada za vikend možete skuhati čitav lonac i dio ostaviti za prehranu kroz tjedan, a dio zamrznuti u više posuda. Ionako ga kao i onaj iz konzerve trebate malo podgrijati pa ne gubite baš ništa dragocjenog vremena. Kada pogledate da se prehrana može sastojati od dijela sirovih namirnica i od dijela kuhanih, to uopće ne zvuči tako loše, niti neizvedivo. Ničega se ne odričete, ne gubite vrijeme, a sve što dobivate natrag su vitak struk i zdravlje.

Unsplash

Preporuke Wernera Kollatha danas većim dijelom odgovaraju suvremenim preporukama moderne prehrane, a otkriće sekundarnih biljnih sastojaka potvrđuje njegovu teoriju o auksonima, koji su, prema njegovom mišljenju, u dovoljnoj mjeri sadržani  samo u što prirodnijim, neobrađenim namirnicama. Ipak, treba opet napomenuti kako ne podnose svi ljudi tako velik udio sirovih namirnica u prehrani pa uvijek treba uzeti u obzir individualnu podnošljivost takve hrane.




Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.