Izvor: Cropix/Twitter

Jela ribu pa se zarazila smrtonosnom bakterijom: Amputirali joj ruke i noge, jedva preživjela

Autor: Z.S.

Često se upozorava koliko je važno pravilno čuvanje i pripremanje hrane. Neke namirnice, nedovoljno kuhane, mogu dovesti do rizika od trovanja bakterijama, poput salmonele, E. coli ili listerije.

No, te mjere nekada nisu dovoljne o čemu svjedoči i priča Laure Barajas (40). Ona je kupila ribu tilapiju na lokalnoj tržinicu San Joseu. Kako je napisala njezina prijateljica Ana Mesina u GoFundMe kampanji, sama ju je pripremila i pojela kod kuće. Nakon toga više od mjesec dana provela je u bolnici boreći se s infekcijom bakterije ‘vibrio vulnificus’ prije nego što su joj u odstranjeni svi udovi.

Užasno

“Svima nam je to jako teško. To je užasno. Ovo se moglo dogoditi bilo kome od nas”, rekla je Mesina za KRON.


“Skoro je izgubila život. Bila je na respiratoru. Stavili su je u medicinski induciranu komu. Prsti su joj bili crni, stopala crna, donja usna crna. Imala je potpunu sepsu i bubrezi su joj otkazivali”, navela je.

Liječnik iznio šokantne tvrdnje o jelu koje brojni Hrvati jedu za doručak ‘Nikad ga ne bih preporučio’




‘Bakterija koja jede meso’

Riba je navodno bila zaražena potencijalno smrtonosnom bakterijom ‘vibrio vulnificus’ koja se nalazi u sirovoj morskoj hrani i morskoj vodi, a poznata je i kao ‘bakterija koja jede meso’.

Ta bakterija prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CCD-u) uspijeva u toplijim vodama Meksičkog zaljeva. Svake godine uzrokuju oko 80 tisuća bolesti u SAD-u.

Simptomi

“Nemojte jesti sirove ili nedovoljno kuhane kamenice ili druge školjke. Skuhajte ih prije jela. Uvijek operite ruke sapunom i vodom nakon što dirate sirove školjke”, preporučuje CDC.

Simptomi infekcije su vodenasti proljev, grčevi u želucu, mučnina, povraćanje i groznica, navodi CDC i ističe da je najčešći uzrok ‘vibrio’ infekcija jedenje nedovoljno kuhanih ili sirovih kamenica i školjki.

Drugi način na koji se možete zaraziti je da imate posjekotinu izloženu vodi u kojoj živi ova bakterija. Inficirana rana može pokazati crvenilo, bol, otok, toplinu, promjenu boje i iscjedak. Doktori ističu da je posebno opasna za osobe sa oslabljenim imunitetom.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.