Foto: Pexels

Jednu stvar nikako ne biste trebali raditi s aluminijskom folijom

Autor: F.F

Aluminijska folija nevjerojatno je koristan izum koji se može koristiti na mnoge načine. Naravno, najčešće se koristi u kuhinji za omatanje preostalih namirnica, prekrivanje posuda koje treba staviti u hladnjak, oblaganje lima za pečenje, čišćenje posuđa i slično. S obzirom na to da se može koristiti u razne svrhe, kod kuće vjerojatno imate kutiju, ako ne i dvije ovog korisnog izuma.

No, često se postavlja pitanje je li aluminijska folija štetna za zdravlje. Aluminij je široko rasprostranjen oko nas – prirodno se pojavljuje i treći je najčešći element u Zemljinoj kori. U prirodnom stanju obično je povezan s drugim elementima poput fosfata i sulfata, prisutan je u pakiranjima hrane, posuđu za pečenje, pa čak i kozmetici. Također ga ima u tlu, vodi za piće i hrani poput voća, povrća, mesa, ribe, žitarica i mliječnih proizvoda.

Foto: Unsplash

Ipak treba paziti

Aluminij se nalazi i u dodacima hrani poput konzervansa, bojila i umjetnih zgušnjivača. Prema IFLScience, visoke razine aluminija mogu biti štetne za ljudsko zdravlje. Iako neka istraživanja sugeriraju povezanost aluminija s Alzheimerovom bolešću i potencijalnim rizikom od raka, potrebne su dodatne opsežne studije kako bi se te veze potvrdile.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Kada je riječ o aluminijskoj foliji, važno je smanjiti unos, iako je teško potpuno je izbjeći. Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda smatraju da su niske razine aluminija u sustavu prihvatljive, oko dva miligrama po kilogramu tjelesne težine tjedno.

Istraživanja ukazuju da aluminij iz posuđa i folije može migrirati u hranu, ali to ovisi o temperaturi kuhanja, kiselosti hrane i prisutnosti drugih sastojaka. Trenutačno nema čvrstih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da unos aluminija putem folije povećava zdravstvene rizike. No, u nedoumici, izbjegavajte upotrebu aluminijem obloženog posuđa i kuhanje kiselog jela u aluminijskoj foliji.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.