Foto: Pexels

Jedna očeva navika može dovesti do toga da je dijete sklonije drogama: To nije jedini problem

Autor: F.F

Istraživanje sugerira da očeve navike uživanja u alkoholu prije trudnoće mogu oštetiti lica njihovih beba. Američki znanstvenici otkrili su da obilno cuganje u mjesecima prije začeća može utjecati na rast bebinih očiju, glave, usta i čeljusti. To je zato što alkohol može uzrokovati poremećaj fetalnog alkoholnog spektra (FASD), koji utječe na rast lica u maternici i oštećuje mozak. Obično se povezuje s opijanjem budućih majki tijekom trudnoće. Prethodno istraživanje pokazalo je da majčino pijenje može rezultirati nešto kraćim, okrenutijim nosom kod djece, a ova studija ga također povezuje s alkoholom prije začeća kod očeva.

Autor studije, profesor Michael Golding, razvojni fiziolog sa Sveučilišta Texas A&M, rekao je: “Kada je tata pio, vidjeli smo duboku promjenu u organizaciji lica. Kronična muška izloženost alkoholu (definirana kao konzumiranje više od pet pića) po danu u vremenskom intervalu od četiri sata) može dovesti do razvoja fetalnog alkoholnog sindroma prirođenih mana.”

Cijeli život krivo koristite mikrovalnu: ‘Znate ono kad je jedan dio hrane vruć, a drugi smrznut?’

Iznenađujuća istraživanja

Potomci muškaraca koji su pili vjerojatnije će imati manje oči, stisnuta lica i manja usta – što znači da su odrasli zubi bili zbijeniji, otkrili su stručnjaci. Uši su im bile niže u glavi, u usporedbi s bebama čiji očevi nisu puno pili, a čeljusti su im bile defektne.

Također su bili izloženiji većem riziku od mikrocefalije, nerazvijenosti glave i mozga, kao i niže porođajne težine, koja je postajala gora što je muški roditelj više pio. Zasebna američka studija ukazuje na to da su potomci muškaraca koji piju vjerojatnije imati sklonosti okretanju drogi od onih koji ne piju. Kliničke studije također sugeriraju da očevo pijenje povećava rizik od ubojitih srčanih mana kod ljudi. Stanje uzrokuje sporiji rast i probleme s mozgom, s primjetnim učinkom na razvoj lica u maternici.

To je doživotno stanje bez lijeka, iako rana dijagnoza može pomoći u poboljšanju djetetovog razvoja lijekovima za simptome i ponašanje te obrazovnu terapiju.
Prethodne studije sugerirale su da je to uzrokovano pijenjem tijekom trudnoće. Profesor Michael je pozvao oba roditelja da se obavežu na ograničavanje ili smanjenje konzumacije alkohola prije nego što pokušaju zatrudnjeti. Također poziva vlade da promijene oznake upozorenja na bocama pića kako bi uključile rizik za muškarce.

Foto: Pexels

Trebamo se osvijestiti

“Promijenite oznaku s upozorenjem na alkohol kako biste uklonili majčinski naglasak i stavili ga na oba roditelja kako bi rekli: ‘Odluka o konzumiranju ovog pića može imati značajne posljedice koje će promijeniti život budućeg djeteta’, rekao je.

Najnovije istraživanje, objavljeno u Journal of Clinical Investigation, proučavalo je učinke na miševe kada je tata miš konzumirao alkohol, prenosi The Sun. Stručnjaci su koristili umjetnu inteligenciju kako bi konstruirali lice miša, na temelju prethodne studije na ljudima.
Računalo je potom utvrdilo je li tatina i mamina izloženost alkoholu utjecala na te promjene na licu. Šefovi britanskog zdravstva kažu da nijedna razina alkohola nije sigurna tijekom nošenja djeteta – savjet koji je promijenjen 2007.

Smjernice navode da bi zdravstveni djelatnici trebali “bilježiti broj i vrste konzumiranih alkoholnih pića, kao i obrazac i učestalost pijenja” za trudnicu.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.