Unsplash

Jedite ovo voće i bit ćete mršavi, snizit ćete tlak i općenito poboljšati zdravstveno stanje!

Autor: Iva Hanzen

Grčki liječnik Hipokrat još je prije više od 2000 godina rekao da hrana ne treba biti samo hrana, nego i lijek. Danas se vraćamo prirodi, prirodnoj hrani i prirodnim lijekovima. Mnogi od nas sve su bliže zaključku da ćemo uz prirodnu hranu dulje biti zdraviji ili lakše riješiti zdravstvene probleme. To se posebno odnosi na svježe voće, koje djeluje na probavu i izbacivanje štetnih tvari te ima hranjivu i dijetoterapijsku vrijednost. Sadrži i razne minerale koji su bitni u građi tijela te kao katalizator metabolizma.

Unsplash

Dakle, prehrana bogata voćem nije samo ljekovita nego ima i ulogu prevencije mnogih zdravstvenih problema. Osim svježeg voća, u nekim se situacijama posebno preporučuju kompoti ili sokovi, ribano voće, a u nekima i konzumiranje plodova koji su već počeli truliti. Kad god možete, koristite svježe iscijeđene sokove od voća, a ako to nije moguće, potražite one s visokim udjelom voća i bez dodatka šećera. I kompote je dobro kuhati bez šećera ili s vrlo malo šećera.

Unsplash

Uostalom, voće je siromašno kalorijama pa ga možete jesti do iznemoglosti, a najzdravije je grožđe, koje je poznato po tome što čuva zdravlje krvožilnog sustava, a djeluje i protuupalno te smanjuje rizik od raka, infarkta i moždanog udara. Slijedi ga brusnica, koja se koristi za sprečavanje infekcija urinarnog trakta i bubrežnog kamenca. Borovnice pak štite od raka debelog crijeva i raka prostate. Jagode pomažu zdravlju srca, čvrstoći kože i imaju protuupalna svojstva. Za maline će i nutricionisti reći da su, kao, uostalom, i drugo bobičasto voće, najzdravije na svijetu, a svakako treba spomenuti i kupine koje su izuzetno bogate mineralima i antioksidansima i uz to imaju vrlo malo šećera.

Unsplash

Šljive su jedan od najlakših načina da spriječite zatvor, mandarine su, kao i naranče, najbolji izvor vitamina C, lubenica je bogata karotenoidima i likopenom koji štiti kožu od utjecaja sunca, a pomaže i pri snižavanju visokog tlaka. Ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže probavi, a djeluje i protiv raznih upala, šipak je bogat antioksidansima i drugim nutrijentima kao što je elagična kiselina i također snižava tlak. Breskva je pak najbolje dijetalno voće koje postoji, baš kao i marelica, dok o tome da banane reguliraju probavu, više ne treba ni govoriti. Ujedno snižavaju tlak te smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.