Ilustracija/Shutterstock

JEDETE PREVIŠE PROTEINA? Mislite da ćete tako izgraditi mišićnu masu? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Zlatko Govedić

Proteinska prehrana bez dovoljno ugljikohidrata nije preporučljiva, bez obzira na to što su proteini važan sastojak svake stanice, a organizam ih treba za proizvodnju enzima, hormona i drugih tvari.

Unošenje previše proteina, a malo ugljikohidrata dovodi do velikih promjena u metabolizmu, jer se oni ne skladište pa samim time ni ne crpe po potrebi.

Dnevne optimalne količine proteina različite su za različite kategorije ljudi. Tinejdžeri i aktivni muškarci potrebe mogu zadovoljiti iz tri porcije s ukupno 200 g proteinske hrane. Djeci od dvije do šest godina i pojedinim starijim ljudima dovoljne su dvije porcije s ukupno 140 g. Starija djeca, tinejdžerice, izrazito aktivne žene i većina muškaraca, svakodnevno bi trebalo da uzimaju dvije porcije s ukupno 170 g.

Nutricionisti naglašavaju da svatko tko u restoranu naruči odrezak, koji obično ima oko 300 g, unosi previše proteina i poveću količinu zasićenih masti koje začepljuju arterije. Tvrde i da je zabluda da dodatni proteini povećavaju mišićnu masu.

Ako ima previše proteina, organizam sagorijeva više masti, smanjuje se apetit, povećava eliminacija tekućina, dolazi do bržeg gubitka kilograma, što odgovara svima koji su na dijeti.

Međutim, nakon pola godine takva dijeta više nije učinkovita te može narušiti zdravlje. Osobe koje se hrane hranom životinjskog podrijetla, koja sadrži i dosta zasićenih masti, u većem su riziku da obole od srčanih oboljenja, dijabetesa i sl.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.