Ilustracija/Flickr

Je li pričanje u snu opasna pojava? Stručnjaci navode uzroke koji dovode to te neobične pojave

Autor: Zlatko Govedić

Рrіčаnје u ѕnu је рrіlіčnо čеѕtа ројаvа kоd оdrаѕlіh lјudі, а оѕоbіtо kоd dјесе. Іѕtrаžіvаnја ѕu роkаzаlа dа је рrеkо 66% lјudі рrіčаlо u ѕnu, bаrеm јеdnоm u žіvоtu.

Neki ljudi mogu čak i razgovarati s ljudima u svojoj okolini, koji su budni. Pričanje u snu može se dogoditi u bilo kojoj fazi, ali najizraženije je naravno tijekom REM faze, kada sanjamo. Somnilogija je kratkoročna i nije produkt racionalnog.

Nacionalna fondacija sna navodi da tu pojavu izaziva nekoliko čimbenika. Osim stresa, depresije i nedostatka sna, na pričanje dok spavamo utječe i konzumacija alkohola ili mamurluk, no može biti povezana i s drugim oboljenjima, naročito s poremećajem sna i noćnim morama. U rijetkim slučajevima kod odraslih, pričanje u snu povezano je s mentalnim oboljenjima ili noćnim napadima.

Iako pričanje u snu nije opasno za zdravlje, može biti iritantno za osobu koja spava do vas. Stoga, ako to činite, potrudite se da dovoljno spavate, da se držite rasporeda spavanja i izbjegavajte alkohol i tešku hranu prije odlaska na spavanje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.