Foto: Pixabay

JE LI POPODNEVNI DRIJEMEŽ KORISTAN? Samo 20 minuta sna smanjuje krvni tlak i vjerojatnost za srčani udar

Autor: Zlatko Govedić

Jedna studija, provedena u gradu Vouli (Grčka) 2019., pokazala je da popodnevni odmor od 20 minuta smanjuje krvni tlak i vjerojatnost za srčani udar u starijoj životnoj dobi. Popodnevno drijemanje ne samo da popravlja naše raspoloženje, već nam može pomoći da živimo dulje.

“Drijemanje je jednostavno i ne košta gotovo ništa. Prema našim saznanjima, tko god ima luksuz da može odrijemati tijekom dana, može pomoći kod problema s visokim krvnim tlakom”, kaže kardiolog Manolis Kallistratos, koji je proveo istraživanje.

Zašto imamo noćne more?

Njegovo je istraživanje pokazalo da 20-minutni drijemež tijekom dana smanjuje u prosjeku pet milimetara žive (tako liječnici mjere krvni tlak) – što je isto kao i nakon doze lijekova za krvni tlak.

Kada biste trebali odrijemati?

Niste pospani samo zbog obilnog sendviča koji ste pojeli za ručak. Popodnevni odmor nam je u DNK.

“Zapravo se to događa zahvaljujući malim alarmima, odnosno signalima koji dolaze iz unutarnjeg biološkog sata koji regulira spavanje i budnost”, kaže liječnik Guy Meadows i dodaje da ljudi već tisućama godina drijemaju na podnevnom suncu te da je ono “usađeno u čovjekov dnevni ritam”.

“To je naš 24-satni biološki sat. On uvijek radi, bilo da se bori ili bježi, kad smo na poslu ili u školi. Kada zadrijemate, prebacuje se na drugi način rada – na odmor ili probavu”, tvrdi Meadows.

Imate li vremena?

Poslijepodnevno spavanje zvuči kao odlična ideja ako ste kod kuće, ali nije tako lako kada ste okruženi kolegama. Ako, s druge strane, pronađete mirno mjesto za odmor, ono vam može pružiti više nego što možete zamisliti.
“Samo sjedenje zatvorenih očiju može biti od velike pomoći. Može biti u maloj sobi ili, u najgorem slučaju, u WC-u. Bitno je samo da ostanete nasamo desetak minuta”, objašnjava Meadows.

U ljetnim mjesecima preporučuje izlazak u park i zatvaranje očiju. Samo ne zaboravite postaviti alarm da se probudite i vratite na posao.

Ipak, ne spavajte predugo

Idealna mjera popodnevnog sna traje od 10 do 20 minuta sna. Rađeni su pokusi i stručnjaci su ustanovili da je to sasvim dovoljno. “Želite se probuditi osvježeni, a ne omamljeni.”
Spavate li dulje od 20 minuta, čvršće ćete zaspati i tada ćete se teže probuditi i osjećat ćete se puno lošije. Osobe koje nemaju iskustva s drijemanjem trebale bi postaviti alarm za buđenje, no nakon nekoliko mjeseci moći će se same probuditi točno kada im odgovara.

Jaka kava nije zamjena za san

Meadows kaže da za “sleep drive” trebamo biti budni 16 sati, a spavati oko osam. Nakon 10 ili 11 sati sna osjećate se umorno. To je hipnotički osjećaj jer ste ubrzali taj pogon.

“Kofein djeluje drukčije. Utječe na dijelove mozga koji sadrže kemijske tvari koje pospješuju spavanje i privremeno ih maskira. To je kratkoročno rješenje, ali kofein iz kave koju popijete tijekom dana ponekad ostane u vašem tijelu i 12 sati kasnije”, zaključuje Meadows.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.