Screenshot/Twitter

JE LI NA POMOLU SPAS? Hoće li BCG cjepivo pobijediti koronavirus?

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Tisuće australskih zdravstvenih radnika sudjelovat će u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li stoljetno cjepivo za tuberkulozu može pobijediti novi koronavirus, priopćili su u četvrtak znanstvenici

Cjepivom za tuberkulozu (BCG) svake se godine cijepi više od milijun djece u zemljama koje tuberkuloza još uvijek pogađa, ali znanstvenici smatraju da bi se to cjepivo možda moglo dobro pokazati i u suzbijanju Covida-19 jer osnažuje imunološki sustav.

Cjepiva pomažu našim tijelima da se odupru virusima i bolestima tako što jačaju naš imunitet, ali ne liječe bolesti.

JE LI KLOROKIN DOISTA LIJEK ZA KORONAVIRUS? Evo što kažu stručnjaci

“Krećemo od postavke da ako imate snažan imunološki sustav, tada se virus neće moći  razmožavati i činiti štetu našem organizmu”,  kazao je Nigel Curtis, voditelj odjela za infektivne bolesti na Znanstvenom institutu Murdoch u Melbournu (MCRI).

“Mi staro cjepivo sada preusmjeravamo za nešto drugo”, dodao je.




Oko 4000 zdravstvenih radnika iz australskih bolnica sudjelovat će u ispitivanjima koja počinju sljedeći tjedan, a rezultati se očekuju za šest mjeseci, priopćio je MCRI.

Polovina djelatnika će primiti cjepivo, koje ima blage popratne pojave, dok će druga polovina uzimati placebo. Oni će preko posebne aplikacije na svojim mobitelima moći pratiti svoje zdravstveno stanje.

OPREZ! Patite li od ovih bolesti, koronavirus će vam uzrokovati opasne komplikacije




Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se provode u Nizozemskoj i SAD-u.

Ta zemlja trenutno broji  3000 zaraženih, a 12 ljudi je umrlo.

Utrka u razvoju cjepiva protiv novog koronavirusa, koji se prvi puta pojavio u prosincu u Kini, ubrzala se nakon što  se virus proširio u cijelom svijetu i prerastao u pandemiju.

Za sada nema dokazanog lijeka ili cjepiva protiv Covida-19.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.