Screenshot/Youtube

Japanski liječnik koji je živio 105 godina prije smrti otkrio je posve neočekivanu tajnu dugovječnosti

Autor: Zlatko Govedić

Japanski liječnik Shigeaki Hinohara (1911.-2017.) smatrao je da energiju tijelu daje radost, a ne san ili prehrana.

Umro je u 106. godini života. Do smrti je aktivno radio vodeći računa o svojim pacijentima.

On nije razumno kombinirao posao i privatni život. Nije čak ni dovoljno spavao. Radio je 18 sati dnevno, sedam dana u tjednu. Ipak, dao je neka životna pravila:

“Energija dolazi kada se osjećate dobro, a ne ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje tijelo pravilima kao što su pauza za ručak ili popodnevni odmor. Sjećate li se samo kako je sve to izgledalo kada smo bili djeca? Nismo htjeli ni jesti ni spavati. Bilo nam je stalo samo do igre.”

Hinohara je smatrao da se odrasli moraju ponašati kao djeca.

“Ako želite da živite dugo, vodite računa o tjelesnoj masi”, još je jedno pravilo.

“Nema potrebe da idete u mirovinu. Ali ako baš morate i osjećate potrebu, neka to bude daleko nakon 65. godine”, tvrdio je Hinohara.




Po njegovu mišljenju, glazba i terapija sa životinjama pomaže pacijentima više nego što liječnici mogu zamisliti.

“Bol je prilično mističan fenomen, a jedini način da se zaboravi jest zabava. Bolnice bi trebalo da vode računa da se pacijentima vrati osmijeh na lice. U našoj bolnici imamo satove glazbe, terapije sa životinjama i umjetnost,” rekao je liječnik.

“Sama znanost ne može pomoći čovjeku. Svaka je osoba jedinstvena, pa tako i njena bolest. Naše su bolesti povezane sa srcem. Da bismo razumjeli zašto je osoba bolesna i da bismo joj pomogli, potrebne su nam glazba i umjetnost, a ne samo lijekovi,” zaključio je Hinohara.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.