Unsplash

Jača imunitet, uništava rak i kilograme, a preukusan! Sigurno nikad ne jedete ovo voće!

Autor: Iva Hanzen

Mango je drvo i plod koje se uzgaja u brojnim tropskim i suptropskim krajevima, a njegova domovina je Indijski potkontinent, zapravo Assam i Burma. Mango je neraskidivo povezan s folklornim i vjerskim običajima u Indiji. Plodovi i listovi manga koriste se za ukrašavanje svatova te javnih i religijskih ceremonija. I sam Buda je sjedio ispod drveta manga kad je doživio prosvjetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima. No, najviše se uzgaja za prehranu, a od njega se proizvode sokovi te sirupi, dok se koristi i kao začin, te kao sirovina za proizvodnju mirisa i boja.

Maxpixel

Mango je bogat izvor vitamina A, C i D, a obilje antioksidansa koje dolazi iz svježeg manga djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima kardiovaskularnoga sustava. Kako ima mnogo vlakana, koristan je i ljudima s usporenom probavom.  Uz to regulira visoki krvni tlak, čisti kožu, pomaže kod dijabetesa, sprječava rast stanica raka i odličan je borac protiv slabog imuniteta. Bit će dobar i protiv infekcija urinarnog trakta.

Pixabay

Što se tiče konzumacije, jede se slično kao avokado, dakle operete mango pa ga osušite. Uzmite nož i paralelno ga  presijecite, a košticu odstranite. Narežite ga  na kockice i to je to. Doduše, kao i avokado zna biti bezličan pa ga svakako ubacite u voćnu salatu i smoothie.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.