Foto: Dnevno / A.K.

JABUKA SVAKI DAN TJERA DOKTORA VAN: Popularno i dostupno voće koje ima mnoge dobrobiti za zdravlje

Autor: A.K.

Jabuka je jedna od najpopularnijih voćki na svijetu – i to s razlogom! Ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a uz to je i vrlo ukusna! Jabuka prosječne veličine ima 95 kalorija i visok udio vitamina C i K, kao i kalija.

Dobre su i za mršavljenje, Jedna studija pokazuje kako su ljudi koji su pojeli jabuku prije obroka kasnije unijeli oko 200 kalorija manje.

Desetotjedno istraživanje na pedeset žena koje su se borile s viškom kilograma je pokazalo kako su one koje su konzumirale jabuke izgubile jedan kilogram više od onih koje nisu jele jabuke.

Studija na miševima je znanstvenike dovela do spoznaje da konzumacija jabuka snižava loš kolesterol, trigliceride, kao i sveukupnu razinu kolesterola u krvi.

Jabuke smanjuju rizik od oboljenja od dijabetesa tipa 2, i to za čak 28%, pokazuju istraživanja.

One sadrže pektin, vrstu vlakana koja djeluju kao probiotik. Pektin hrani dobre bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu, a antibakterijska i protuupalna svojstva jabuka mogu sniziti rizik od raka, no i ojačati kosti.

Jesti ih možete sirove, ali u ovo hladnije doba godine ih možete spremiti i u obliku kompota. Narežite ih na osmine, pa stavite u vodu s malo šećera i zakuhajte. Kuhajte još par minuta i jedite dok su još tople, zajedno s tekućinom.




Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.