Hellostyle

Izuzetno jak: Kurkumin je trenutačno veliki hit, a evo zašto je bolji od kurkume!

Autor: Iva Hanzen

Sigurno ste već čuli za kurkumu, poznati indijski začin koji postaje sve poznatiji kod nas, ali i zastupljeniji u našoj kuhinji. Čuli ste i za njene dobrobiti, no sada je u prodavaonicama zdrave prehrane hit jedan od sastojaka kurkume, koji ima još jače djelovanje nego kurkuma sama. Riječ je o kurkuminu. I premda je kurkumu svakako dobro koristiti, ako ste baš jako skloni prehladama i iscrpljenosti, kurkumin će ipak brže i jače djelovati. Naime, da bi se iskoristila sva snaga i moć kurkume, samo začin, koji sadrži 3-5% kurkuminoida, nije dovoljan. Kurkumin koji je suhi ekstrakt kurkume, ima puno veću djelotvornost, nego sama kurkuma.

Wikimedia

Kurkumin je aktivni sastojak iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje, a trenutačno je jako popularan u obliku kapsula i praha. Inače, toliko je djelotvoran da čak i u vrlo malim koncentracijama ima pozitivno  djelovanje na organizam.

Pixaby

Podsjetimo, sama kurkuma, korjenasta biljka iz porodice đumbira i vrlo popularna u ayurvedskoj medicine koja potječe iz Indije, od davnina  se cijeni zbog blagotvornih nutritivnih svojstava, kao snažno ljekovito sredstvo, ali i sredstvo koje se može koristiti  u kozmetičke svrhe. Koristi se kod raznih tegoba i bolesti kao što su  upala grla, astma, alergije, bolesti jetre, gripa, reumatizam, osteoartritis, psorijaza, kolesterol i šećerna bolest tipa II. Izrazito je protuupalna, antibakterijska i ima antioksidativna te antikancerogena svojstva.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.