Foto: Pexels

Iznenađujuće kako kofein utječe na naš mozak: Dobro ćete promisliti o sljedećoj šalici

Autor: F.F

Znanstvenici upozoravaju da prekomjerna konzumacija kofeina svakodnevno može negativno utjecati na sposobnost mozga da se ponovno pokrene, prema analizi dviju malih, ali zanimljivih studija. Tim istraživača iz Neuromodulation Research Facility u bolnici Butler u Providenceu, Rhode Island, analizirao je moždane signale povezane s učenjem i pohranjivanjem sjećanja kod 20 osoba.

Rezultati sugeriraju da bi kronična konzumacija kofeina mogla ograničiti učenje. Kofein, poznat po blokiranju adenozina, kemikalije koja nas čini pospanima, ima reputaciju da poboljšava budnost. Međutim, adenozin također utječe na dugotrajno potenciranje (LTP), proces ključan za jačanje veza između neuronskih stanica u mozgu, bitan za učenje i prilagodbu tijekom vremena, piše Science Alert.

Foto: Unsplash

Potrebna su daljnja istraživanja

Studija je uključila 16 osoba koje su svakodnevno konzumirale kofein i četiri koje nisu. Korištena je metoda ponavljajuće transkranijalne magnetske stimulacije kako bi se oponašala spremnost mozga za učenje. Rezultati su pokazali da su učinci LTP-a bili znatno jači kod onih koji nisu konzumirali kofein.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Istraživači naglašavaju da su ovo preliminarni podaci te ističu potrebu za daljnjim istraživanjima. Unatoč ograničenjima, ovo istraživanje otvara vrata daljnjem razumijevanju utjecaja kofeina na mehanizme učenja i pamćenja, te na potencijalne kliničke učinke. Važno je napomenuti da je veza između kofeina i zdravlja složena, s prethodnim istraživanjima koja pokazuju i pozitivne i negativne učinke.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.