Italija očekuje uvrštavanje Mediteranske kuhinje na Unescov popis

Autor: P.R.

Unescov odbor bi trebao donijeti odluku na konferenciji u Nairobi u studenome, međutim ministar poljoiprivrede Giancarlo Galan već je uvjeren u dobivanje toga statusa.

Italija je poznata kao domovina mediteranske prehrane, a sada se trsi pridobiti još jedno svjetsko priznanje u obliku službenog odobravanja UN-ove agencije za kulturu i obrazovanje za njihovu tradicionalnu niskokaloričnu prehranu koja obiluje vlaknima uz tvrdnju da i smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka te produljuje životni vijek.

Unescov odbor bi trebao donijeti odluku na konferenciji u Nairobi u studenome, međutim ministar poljoiprivrede Giancarlo Galan već je uvjeren u dobivanje statusa, piše Telegraph.

– Velik je to uspijeh za našu zemlju, naše kulinarstvo i tradiciju. Mediteranska prehrana predstavlja prepoznatljiv stil života koji se temelji na domaćim proizvodima – rekao je Galan.

Maslinovo ulje

Talijansko promoviranje Mediteranske prehrane koja podrazumijeva mnogo svježeg povrća i voća, neprerađenih žitarica, upotrebu maslinovog ulja umjesto maslaca i krutih masti, ograničen unos mliječnih proizvoda, mesa i šećera, podupiru i Grčka, Španjolska te Maroko.

Te četiri zemlje mogle bi tako uspješno promovirati tradicionalne kulinarske metode i sastojke ali i stati u kraj rastućem problemu sve većeg udaljavanja od tradicionalne kuhinje i korištenju brze i instant hrane što je posebno izraženo u Italji i Španjolskoj.

Talijani su posebno zabrinuti zbog kopija loše kvalitete njihovih najpoznatijih proizvoda kao što su pršut, ekstra djevičansko ulje i mozarella te njihovog pretvaranja i općepoznat prehrambeni artikl.




Glasnogovornica Unesca u Parizu izjavila je da bi Mediteranska prehrana trebala biti prva nacionalna odnosno regionalna prehrana dodana na popis Unesca iako je Nicolas Srakozy snažno lobirao da francuska kuhinja bude također uvrštena na popis.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.