pixabay

Isprobajte osam prirodnih načina koji ‘ubijaju’ želju za nikotinom

Autor: dnevno.hr

Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći u borbi za prestanak pušenja, donosimo osam najučinkovitijih:

Vrapci na grani već znaju kako je pušenje kobno. Pušenje štetnim čini preko 7.000 kemikalija i tvari, poput arsena, ugljičnog monoksida i butana u cigaretama. Nikotin povećava i kortizol, a spomenimo samo kako povišene razine kortizola oslabljuju imunološki sustav.
 
 Ova je ovisnost iznimno moćna, a neki čak tvrde da je teže prestati pušiti nego odustati od uporabe kokaina ili heroina.

Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći u borbi za prestanak pušenja, donosimo osam najučinkovitijih:
Vježba disanja. Naime, istraživanja su pokazala da petominutno vježbanje s umjerenim intenzitetom uzrokuje kratkotrajno smanjenje želje za pušenjem.
Magnezij smanjuje ovisnost o nikotinu jer pomaže pri stimuliraju oslobađanja dopamina. Ovaj mineral smanjuje osjećaj zadovoljstva koje ste dobili tijekom zapaljene cigarete. 
Hipnoterapija, naime, hipnoza je izmijenjeno stanje svijesti gdje se zaobilazi određene aspekte stvarnosti i primora se osobu slijediti znakove iz vanjskog izvora. Može vam pomoći povezati pušenje s neugodnim podražajima i tako ubrzati proces odustajanja od pušenja.
Akupunktura pomaže ljudima koji se pokušavaju odreći pušenja, a umetanje igala na određena mjesta, recimo vezana uz usta, pluća i dišne ​​putove smanjuje žudnju za okusom duhana.
Limeta. Vjerovali ili ne, kada osjetite želju za cigaretom, odagnat će ju žvakanje limete. Limeta je bogata vitaminom C i antioksidansima.

Mirisi. Istraživači su pušačima izložili miris cigareta i truljenje jaja ili ribe dok su bili u drugoj fazi ne-REM spavanja tijekom tjedan dana. Ispitanici su tijekom tog razdoblja smanjili pušenje.
Svjesnost o štetnosti. Istraživanja su pokazala da pušačima u prestanku pušenja znaju pomoći i alarmantne scene posljedica nikotina.
Nikotinski flasteri su učinkovitiji kada se kombiniraju s lijekovima kao što su vareniklin i bupropion. Doze  se određuju  brojem cigareta koje osoba dnevno popuši, i koliko često puši.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.