Maximize

Imate problema s pamćenjem? Počnite jesti ovu hranu i prestat ćete zaboravljati!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Zdravstveni problemi poput depresije, uznemirenosti, poremećaja rada tiroidne žlijezde ili pak trudnoća, mogu negativno utjecati na pamćenje, bilo da je riječ o trenutnom, kratkoročnom ili onom najtežem, dugoročnom gubitku memorije.

Zbog toga, čim se pojave prvi simptomi kao što su otežana koncentracija i brzo zaboravljanje trebalo bi da poduzmete mjere opreza. Prvi korak je kontrola prehrane! Ona bi trebalo da bude raznovrsna, ali da ne sadrži namirnice bogate zasićenim mastima jer visoka razina kolesterola u krvi otežava dotok kisika do mozga. Naravno, dobra stara pravila vrijede i ovde: jedite četiri do pet puta dnevno da biste pod kontrolom držali razinu šećera u krvi. Ne preskačite doručak i ne pretjerujte sa šećerom!

Što se tiče mesa, ribe i jaja, jedite meso siromašno zasićenim masnoćama, mliječne proizvode s malim postotkom masti i barem dvaput tjedno ribu i morske plodove. Kamenice su iznimno korisne jer sadrže cink koji pospješuje memoriju dok jaja obiluju proteinima velike biološke vrijednosti i lecitinima koji bistre pamćenje, pa se preporučuje da se na meniju nađu 3 puta tjedno.

Pored toga, karnitin, aminokiselina koja se nalazi ponajprije u namirnicama životinjskog podrijetla, mlijeku i posnom mesu, potvrdila su neka istraživanja, pomaže u početnim fazama Alzheimerove bolesti kao i kod starijih koji boluju od depresije.

Kad su mahunarke u pitanju sve dolaze u obzir: leća, grah, soja, grašak… One će vas naoružati s dovoljno željeza kao i vitamina iz grupe B, lecitinom i fitoestrogenima koji su vrlo važni kao prevencija.

Integralne žitarice: riža, pšenične klice, zob, kao i integralne tjestenine i kruh, također igraju važnu ulogu jer su bogate lecitinom i vitaminima B. Od voća i povrća trebalo bi da jedete ono zeleno, bilo da je riječ o plodu ili listovima. Razlog: ima antioksidantske osobine te sadrži vitamine A, C i E te mineral selen. Suho i koštunjavo voće i morski plodovi, osiguravaju vitamin E, kojeg ima u biljnim uljima i pšeničnim klicama.

Redovne vježbe mogu pospješiti cirkulaciju i dovesti do poboljšanja. Šetnja ili plivanje, tri puta tjedno po najmanje 15 minuta, dovoljni su za prve rezultate. Isto vrijedi i za mentalne funkcije tako da bi vijuge trebalo da budu što aktivnije. Igrajte šah, rješavajte križaljke, sudoku i razne druge mozgalice.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.